Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 03. 2016. 18:30 >> 18:15
7

MITROPOLIJA SPC

"Država je crkvi otela ikonu Filermosu"

Pitanje vlasništva nad Bogorodicom Filermosom svakome bi moralo da bude jasno - kao što nasilno oduzeta privatna imovina nije zakonito vlasništvo države, što i sama država priznaje restitucijom, tako ni oteta crkvena imovina ne može biti državno vlasništvo, kažu iz Mitropolije crnogorsko - primorske.

Iz Mitropolije su reagovali povodom jučerašnjeg saopštenja, u kome gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović kazao da je Filermosa državno vlasništvo. Podsjetimo, ikonu Bogorodice Filermoske, česticu Časnoga krsta i desnu ruku Svetog Jovana Krstitelja, aprila 1941. godine, bježeći iz zemlje, ostavio je u Manastiru Ostrog kralj Petar II Karađorđević. Država je, kasnije, dvije relikvije predala Cetinjskom manastiru, a Filermosa muzeju.

"Nedostatak političke volje da se zakonski formalizuje restitucija pokretne i nepokretne crkvene imovine, ne može da poništi ovakvo rasuđivanje. Treba pritom imati u vidu da je u aktu otimanja ove tri svetinje (1952) iz manastira Ostroga, navedeno izričito da su one ”vlasništvo porodice Karađorđevića”. Zvanično predate Upravi manastira Ostroga (1941) od strane vlasnika Kralja Petra II Karađorđevića i Patrijarha srpskog Gavrila Dožića, nasilno su otete iz Ostroga, a nastojatelj manastira Ostrog arhimandrit Leontije Mitrović - zatvoren! Otkad se provalnici i otimači tuđe imovine ozakonjuju kao vlasnici otetoga?!", navodi se u reagovanju Mitropolije SPC.

Oni tvrde da je Bogdanovićevo saopštenje imalo cilj da demantuje navode iz prekjučerašnjeg saopštenja Mitropolije o susretu sa delegacijom njemačke asocijacije Malteškog reda, ali da je, očigledno, njime promašena tema.

"Nije dovoljno jasno ni kome se i zašto Gradonačelnik pravda što je uopšte razgovarao sa Mitropolitom?", kažu iz Miropolije i objašnjavaju da u njihovom saopštenju "vrlo precizno stoji da je zajedno sa gostima konstatovano da je jedino prikladno mjesto za njen trajni boravak hram Božji, a da pećina to nije".

Mitropolija, kako kažu, apsolutno stoji iza tih riječi, jer su potpuno istinite i saglasne pismenom dogovoru između Mitropolita i članova ovog Reda, koji Bogorodicu Filerimosu ima kao svoju vjekovnu pokroviteljku.

"Kabinet Gradonačelnika navodi kako je situacija suprotna i kaže se da je Malteški red ”baš kao i država i gradska uprava posvećen projektu izmještanja ikone Bogorodice Filerimos iz postojećeg prostora”. Elementarna logika nam je potrebna da zaključimo da gornja tvrdnja Mitropolije uopšte nije suprotna sa stavom da su i drugi posvećeni izmještanju ikone iz Narodnog muzeja, ali ne u pećinu", navodi se u reagovanju Mitropolije.

Tvrde da na koji način nijesu zloupotrebili ”slučajni susret” mitropolita sa Bogdanovićem, koji bi, kako navode, da je reda u vrhu Prijestonice, odavno trebalo da se desi - namjerno.

"A u kratkom saopštenju kakvo je bilo ono prekjučerašnje Mitropolije nije bilo prostora da se detaljnije govori o svim razgovorima. Gradonačelnik je već nekoliko puta rekao svoj stav o ovom pitanju i on je poznat najširoj javnosti. Mitropolija u svom prethodnom saopštenju nije ni implicitno pomenula promjenu stava državne ili gradske uprave, naprotiv, navela je da je smještanje ikone u pećinu ”državni projekat”, zasnovan na skrnavljenju i obesvećenju ove svehrišćanske svetinje, nezapamćen u njenoj dvijehiljadugodišnjoj istoriji, i to isključivo u službi profita", navode iz Mitropolije crnogorsko - primorske.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније