Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

08. 04. 2016. 12:08 >> 11:52
2

KONFERENCIJA U PG

Obrazovanjem protiv prisilnih brakova

Statistika pokazuje da se u svijetu svake dvije sekunde desi sklapanje prisilnog braka. Najbolji odgovor na ovu pojavu, koja je tradicionalno prisutna kod romske populacije, je obrazovanje, poručeno je na regionalnoj konferenciji "Suzbijanje dječjih, prisilnih, ugovorenih brakova u zajednici Roma i Egipćana".

 

U svijetu se danas obilježava 8. april, Međunarodni dan Roma. Na konferenciji, koja je održana u Skupštini Crne Gore, govorilo se o jednom od najvećih problema koji pogađa romsku populaciju - ugovorenim brakovima.

Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore, kazala je da prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u Crnoj Gori živi 8.305 pripadnika romske i egipćanske zajednice.

"Statistika pokazuje da je prosječna starost Roma u Crnoj Gori 22 godine, a da tek jedna od stotinu osoba doživi 60 ili više godina. Podaci govore da je svaka Romkinja između 15 i 19 godina već rađala djecu", kazala je Drobnjak. 

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je kazao je da "u prevodu Rom znači čovjek, a ako to slobodno prevedemo, onda danas slavimo Međunarodni dan ljudi".

"Kada govorimo o temi ranih prisilnih brakova, to je nešto što nas obavezuje, jer statistika kaže da se ugovoreni ili prisilni brak na planeti desi svake dvije sekunde. To je problem sa kojim se suočavamo i trebamo da sagledamo najefikasniji način za sprječavanje ove necivilizacijske pojave. Najveći broj udatih Romkinja i Egipćanki same ne biraju bračnog partnera, već o njihovom braku odlučuje otac ili član porodice. U brak stupaju veoma rano, i većina tih brakova nije zakonski sklopljena. Usljed tradicionalizma, djevojčice bivaju izložene najgrubljim oblicima kršenja ljudskih prava, kao što su prisilni brakovi i kupovina i prodaja djevojčica", kazao je Numanović. 

On je istakao da  postoje tri odgovora kako se boriti protiv ove pojave.

"Prvi je obrazovanje romske populacije, drugi je obrazovanje romske populacije i treći je obrazovanje romske populacije", poručio je ministar Numanović. 

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević istakla je da je Crna Gora prethodnih godina radila na integraciji Roma, kako bi bili izjednačeni sa ostalim crnogorskim građanima. Poručila je da su ogromna sredstva države i međunarodnih donatora izdvojena za poboljšanje uslova života ovih lica. 

"Mijenjanje tradicije je jedan od najdugotrajnijih procesa, ali je moguć skoncentrisanim naporom društva, podizanjem svijesti romske i egipćanske zajednice. Jedna od mjera koje su neophodne jeste oštra kaznena politika prema roditeljima koji istrajavaju na ovoj štetnoj tradiciji", rekla je Kovačević. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније