Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 05. 2013. 17:48 >> 17:48
1

U RAZNIM OBLASTIMA

USAID pomaže Crnu Goru 12 godina

Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), danas je u bjelopoljskom Eko selu Vuković, organizovala završnu svečanost povodom zatvaranja Projekta ekonomskog razvoja i Inicijative za osobe sa invaliditetom.

Domaćin svečanosti ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Sju Kej Braun je istakla privrženost američkog naroda napretku Crne Gore, koju je potvrdio kroz brojne projekte koji su od 2001. finansirani njihovim novcem.

“U proteklih dvanaest godina, građani SAD, su pružili više od 243 miliona dolara pomoći Crnoj Gori, posredstvom američke Agencije za međunarodni razvoj. Time je Crnoj Gori, data pomoć na poljima: proširenja privatnog sektora, promovisanja vladavine prava i jačanju demokratskih institucija, uključujući organizaciju civilnog društva i lokalne vlasti. Tokom prethodne tri godine USAID-ov Program ekonomskog razvoja na sjeveru se fokusirao na turizam i poljoprivredu, te unapređenju poslovnog okruženja. Programom ekonomskog razvoja EGP vrijednog  5,25 miliona, u protekle tri godine USAID je podržao  13 opština na sjeveru, u oblasti poljoprivrede i turizma. Na taj način je realizovano  158 projekata u kojima je učestovalo više od 1600 ljudi. Skoro 500 preduzeća je imalo koristi od aktivnosti koje podržava EGP, najmanje 90 firmi je unaprijedilo tehnologiju koju koriste zahvaljujući pomoći, a 79 kompanija je unaprijedilo svoje načine upravljanja. U prosjeku, firme koje je podržala EGP su povećale prihode za više od 20 odsto”, kazala je Sju Kej Braun.



“Sjever ima veliki potencijal. Izvanredna priroda na tom području daje ljudima mogućnost za razvoj turizma i organske održive poljoprivredne proizvodnje. Cijeneći te činjenice, USAID-ov program bio je fokusiran upravo na interese lokalnih zajednica. Prioriteti su određivani u dogovoru sa lokalnim zvaničnicima iz oblasti poljoprivrede, turizma i civilnog društva. Rezultat dobre saradnje su nove mlječne pijace u Rožajama, Beranama i Bijelom Polju, obnova i rekonstrukcija brane Savine vode kod Kolašina, bežični internet u centru Berana i Žabljaka, postavljanje znakova za turiste u Mojkovcu, Plužinama i Rožajama, te izgradnja zgrade Turističko-informativnog centra u Mojkovcu i renoviranje lokalne turističke organizacije u Danilovgradu, kao i restauracija Kulinarske akademije u Pljevljima ,saopštila je direktorica USAID-a Suzan Fritz.



Zahvaljujući se na vrijednim donacijama, u ime trinaest predsjednika opština sa sjevera, prvi čovjek Bijelog Polja, Aleksandar Žurić je podsjetio na 2001.godinu i dolazak USAIDA-a na ove prostore, kada su donator bili rijetki ili ih nije bilo.

“Zato su proteklih dvanaest godina za ovaj region bile godine novih iskustava, koje su donijele više kvaliteta. Možda vrjednije od novca je iskustvo u odabiru i izradi projekata koje su naše organizacije i pojedinci u tom periodu usavršili, tako da smo spremno dočekali nove organizacije koje žele da pomognu razvoj ovog područja“, istakao je Žurić.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније