Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2016. 17:00 >> 16:43
20

VUJANOVIĆ APELOVAO

MUP da nađe način da prevozi pacijente

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da nađe način da i dalje pruža medicinsku pomoć bolesnim i povrijeđenim osobama. MUP je ranije danas saopštio da više neće obavljati HEMS letove, koji se odnose na hitnu medicinsku pomoć helikopterom.

 

“Nakon saopštenja odluke MUP-a da je, na temelju tumačenja važećih propisa, od Agencije za civilno vazduhoplovstvo i evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti, koje Crna Gora primjenjuje, obustavilo helikopterski prevoz medicinskog osoblja, medicinskih zaliha i bolesnih i povrijeđenih osoba, koja aktivnost je ostavljena komercijalnim službama, predsjednik Crne Gore upućuje javni apel MUP-u da pronađe način da nastavi aktivnost medicinske pomoći bolesnim i povrijeđenim osobama. Ovakva odluka MUP-a i ako je očigledno saglasna sa navedenim propisima, u odsustvu odgovarajućih komercijalnih službi, nosi realan rizik ugrožavanja zdravlja i života građana Crne Gore i onih koji borave u njoj. Svaka država dužna je da nađe način da taj rizik isključi”, naveo je Vujanović u apelu.

MUP je saopštio da njihova odluka podrazumijeva da ne mogu da prevoze medicinsko osoblje, medicinske zalihe (opremu, krv, organe, ljekove) ili bolesne ili povrijeđene osobe i ostale osobe koje su direktno uključene.

"MUP je donio ovakvu odluku nakon što je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobijeno tumačenje da prema važećim propisima i evropskom zakonodavstvu u ovoj oblasti koje Crna Gora primjenjuje, HEMS letove mogu da pružaju fizička i pravna lica, ali ne i državni organi. Shodno navedenom, Agencija za civilno vazduhoplovstvo je obavijestila MUP da ne postoji regulatorna mogućnost izdavanja odobrenja organu državne uprave za vršenje HEMS letova", naveli su u saopštenju. 

Napominju da je takva odluka prevashodno uslovljena činjenicom da ne postoji zakonski osnov da MUP pruža komercijalne letove, a ne tehničkom spremnošću i opremljenošću vazduhoplova Avio-helikopterske jedinice MUP-a.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je svjesno značaja i eventualnih štetnih posljedica koje ovakva odluka može imati za građane Crne Gore i turiste koji u njoj borave, ali ističe da je dužno da postupa shodno zakonima i odobrenjima Agencije za civilno vazduhoplovstvo", pojasnili iz MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније