Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 05. 2013. 12:28 >> 12:29
3

ISTRAŽIVANJE

Polovina srednjoškolaca homofobi

U Crnoj Gori polovina srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost bolest, dok je samo 14,8 odsto njih kazalo da bi željeli da žive u društvu u kome je homoseksualnost normalna stvar, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Juventas.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, danas su predstavljeni rezultati Istraživanja među srednjoškolcima o stavovima vezanim za seksualnost, seksualnu orentaciju i partnerske odnose, koje je sprovedeno od aprila do maja, među 1.599 srednjoškolaca, iz sva četiri razreda u 32 škole.


Predsjednik Upravnog odbora Juventasa Ivana Vujović kazala je da su rezultati pokazali da je 49,5 odsto srednjoškolaca kazalo da u školi mogu slobodno da razgovaraju o tim temama, dok je njih 39,3 odsto kazalo da nijesu zadovoljni informacijama koje u školi dobijaju o seksualnosti i temama u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

“Iako u velikom broju nijesu zadovoljni dobijenim informacijama u školi, kada su u pitanju teme vezane za razumijevanje i prihvataje različčitosti, razbijanje stereotipa i predrasuda prema LGBT osobama, samo 16 odsto srednjoškolaca zainteresovani su da učestvuju na radionicama i seminarima na tu temu, dok 61,4 odsto nije zainteresovano”, kazala je ona.

Vujović je navela da je 57,3 odsto ispitanika kazalo da se svakodnevno ili često u njihovoj školi dešava da učenici budu izloženi podsmijavanju ili omalovažavanju, a 16,7 odsto ispitanika kazalo je da iz tih razloga u njihovim školama učenici budu i fizički povrijeđeni.

Ona smatra da je zabrinjavajuće nizak nivo prihvatanja LGBT osoba, bez obzira na vrstu odnosa ili pozicija u društvu, tako da je 44,2 odsto ispitanika kazalo da ne bi prihvatilo svog druga iz klupe kada bi im rekli da su pripadnici LGBT populacije.

“Njih 54 odsto kazali su da ne bi prihvatili člana uže porodice, 49,9 odsto člana šire familije, 39 odsto nastavnike, 46 odsto prijatelja, 40 odsto komšije, a 53,3 odsto osobu na rukovodećem položaju u društvu”, rekla je Vujović.

Prema njenim riječima, stavovi koji ukazuju na stepen razumijevanja homoseksualne orjentacije su podijeljeni i ukazuju na postojanje homofije u srednjoškolskom okruženju.

“Tako 50,8 odsto učenika smatra da je homoseksualnost bolest, dok četvrtina ispitanika smatra da bi djeca izložena kontaktu sa LGBT osobama najvjerovatnije i sama postala gej/lezbejke”, kazala je Vujović.

Abasador Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun rekla je da se moraju nastaviti akcije kako bi se smanjivao stepen netolerancije prema LGBT osobama u društvu, posebno među mladima i pohvalila Juventasove aktivnosti.

“Crna Gora je napredovala značajan napredak u ovoj oblasti. Za dvije godine koliko sam ambassdor u ovoj državi mogu da vidim napredak. Iako uvijek ima nešto da se uradi, Vlada je zaslužila pohvale zbog toga što je aktivnije uključena i što prepoznaje značaj ovog pitanja”, rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније