Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 07. 2016. 17:35 >> 17:18

OD JAPANSKE AGENCIJE

KCCG-u aparati vrijedni 148 hiljada eura

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) donirala je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) savremene medicinske aparate vrijedne 148 hiljada eura.

Iz PR službe KCCG je saopšteno da su donirani aparati za endoskopske procedure za pregled želuca i debeleog crijeva za potrebe Endoskopskog kabineta Interne klinike, za endokskopiju disajnih puteva za potrebe Grudne hirurgije, i ultrazvučni aparat za potrebe Urgentnog centra.

„Ovi aparat su namijenjeni za dijagnostiku i liječenje i instalirani su juče a danas je obavljena obuka ljekara za rad sa ultrazvučnim aparatom“, kazali su iz KCCG.

Donacija je, kako navode, rezultat saradnje Vlade Japana i Crne Gore, kroz angažman JICA-e, koja je započela 2007. godine na osnovu Sporazuma o tehničkoj saradnji između dvije zemlje.

„Radi se o grupi sofisticiranih aparata koji se svakodnevno koristite u našoj ustanovi, a imajući u vidu broj pacijenata kojima je indikovan pregled na istima, redovno zanavljanje je nužnost za kvalitetno funkcionisanje ustanove“, istakli su iz KCCG.

Oni su ukazali da su, od 11. maja do 27. jula tekuće godine, gastroenterolozi uradili su 604 kolonoskopije, a preporuka proizvođača je da se nakon 1000 pregleda obavi redovan servis, a nakon 2000 zanavljanje aparata.

„S obirom na ogroman broj pregleda koji se obave u KCCG, savremeni standardi bi zahtijevali da se svake godine nabave novi ensokopski aparati“, navodi se u saopštenju.

O značaju dobijenog ultrazvučnog aparata, kako se dodaje, najbolje govore dnevni izvješti o broju pacijenata koji se zbrinu u Urgentnom centru.

„Ovaj aparat, pored njegovih vrhunskih tehničkih karakteristika, omogućiće ne samo kvalietnu dijagnostiku, već i brzo zbrinjavanje pacijenata“, poručili su iz KCCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније