Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Kotor [ Objavila R.B. ]

17. 09. 2016. 16:22 >> 17:53
5

KOTOR

Obilježava se 850 godina katedrale

Kotorska biskupija obilježava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna. Proslava je počela sinoć svečanom akademijom u katedrali, a jutros je održano centralno euharistijsko slavlje.

Pred katedralom Bokeljska mornarica je izvela Kolo sv. Tripuna, a nakon toga je počela sveta misa koju je služio kardinal Josip Bozanić.

Prisutne je najprije pozdravio kotorski biskup, monsinjor Ilija Janjić. On je podsjetio da je 1124. godine započela gradnja katedrale na čast sv. Tripunu, gradnja crkve koja je majka svih crkava ove drevne biskupije.

“Gradila se 42 godine, a završena je i posvećena 19.juna 1166.godine i od tada punih 850 godina Hristovim svjetlom obasjava ove prostore. Više puta je kroz povijest stradavala, ali je uvijek novom životnom radošću ustajala još ljepšom, časnom, voljenijom od njenog puka koji ljubi ovu svoju crkvu”, kazao je Janjić i dodao da mu je želja da "majka svih naših crkava nastavi bdjeti, obasjavati i blagosiljati naraštaje ovih prostora za buduća pokoljenja i vjekove".

On je istakao da je poruka ovog jubileja jedinstvo, jer je činjenica da crkva treba da spaja. “Prvi Kršćani koji su se sakupljali po kućama bili su jedno srce i jedna duša, to jedinstvo neka bude u tremu Kotorske Biskupije, u župnim zajednicama kotorske Biskupije, svim ostalim službama, neka bude i u Bokeljskoj mornarici i u Kotoru, Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku i gdje god se nalaze. Jer, ovo je njihov svetitelj i ovo je njihova katedrala”, zaključio je Janjić.

“Treći put kao zagrebački nadbiskup predvodim slavlje ove drevne katedrale i mogu reći da je jako lijepo  svaki put doći u Kotor, jer se ovdje osjeća da je Hrićanstvo-Katolištvo tako duboko ukorijenjeno”, mišljenja je Bozanić. Sve bruji o našoj vjeri, kaže on, ne samo katedrala, već ulice, natpisi, znakovi po gradu, a kada se prolazi zalivom, crkve i zvonici govore o vjeri, crkvi, o onima koji su ovdje živjeli. “To su vaša baština i korijeni. Ovaj jubilej je poziv da ostanemo vjerni i svojoj katoličkoj crkvi, svom identitetu, ono što jesmo i po vjeri i po Bogu, da ostanemo svoji ovdje u svom Kotoru i svojoj Boki”, poručio je on i istakao da ovo slavlje treba da bude jedan sabor jačanja pripadnosti, vjernosti Bogu i crkvi. “Njegova svetost Papa Franjo upućuje svoje najsrdačnije pozdrave i pridružuje se u molitvama zahvale za sve blagoslove kojima je kotorska Biskupija obasuta u njezinoj katedralnoj crkvi, svjedoku trajne Božje prisutnosti. Dok promišljate o plemenitoj baštini biskupije, slavite nasljeđe vjere koje katedrala simbolizuje, Njegova svetost vas sve ohrabruje da obnovite vašu zavjetnost kako bi ste bili živo kamenje. Tako se možete ugraditi u duhovni dom za sveto svećenstvo, da prinosite žrtve duhovne ugodne Bogu i Isusu Hristu. Na ovaj ćete način nastaviti doprinositi širenju radosne vijesti, ne samo rječima, nego iznad svega životom preobraženim Božjom prisutnošću, te ćete iznijeti Jevanđelje na sve periferije kojima su potrebna svijetla Jevanđelja. Sveti otac od srca vam uručuje svoj apostolski blagoslov kao zakon mira i radosti u Gospodinu”, stoji u pozdravnom pismu Državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pietra Parolina.

Kardinalu Josipu Bozaniću kotorska Biskupija je poklonila biskupski štap, dok je kardinal medalju Sv. Pavla Ivana II poklonio kotorskom biskupu Iliji Janjiću.

“Značaj ovog jubileja je izuzetno veliki, 850 godina od završetka izgradnje katedrale govori o univerzalnim vrijednostima Kotora i njegove bogate kulturne baštine. Današnja svečanost je protekla u predivnoj atmosferi”, kazao je u izjavi za Radio Kotor predsjednik Opštine Kotor  Aleksandar Stjepčević.

Svetoj misi danas su prisustvovali: nadbiskup Đakovačko-osječki monsinjor Đuro Hranić,  barski nadbiskup u miru monsinjor Zef Gaši, biskup barski, biskup hvarsko-bračko-viški monsinjor Slobodan Štambuk, biskup subotički monsinjor Ivan Penzeš, apostolski administrator u Prizrenu monsinjor Dodo Đerđi, biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski monsinjor Ratko Perić, vojni biskup u BiH monsinjor Tomo Vukšić, Dražen Miličković izaslanik predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Ante Pusić izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević, predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Andrej Lenković, veleposlanica Republike Hrvatske Vesna Vuković, konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, te viceadmiral Bokeljske mornarice Ilija Radović.

 

 

Foto: Radio Kotor

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније