Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

19. 09. 2016. 15:34 >> 16:05
1

RADIO-AMATERIZAM

HN domaćin šampionata u brzoj telegrafiji

Herceg Novi i crnogorski radio-amateri biće domaćini 13. Svjetskog šampionata u brzom prijemu Morzeove azbuke, popularnoj telegrafiji, a u organizaciji IARU (Internacionalne amaterske radio unije). Šampionat će, od 21. do 25. septembra, okupiti oko 150 učesnika iz 25 zemalja Evrope, Južne i Sjeverne Amerike, Bliskog Istoka i Azije.

Kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Andrija Radman, HST šampionat predstavlja samo jednu od aktivnosti na obilježavanju 10 godina obnove državnosti naše zemlje, a ujedno se obilježava i 10 godina postojanja posebnog radio-amaterskog znaka 4O (četiri O).

“Šampionat je izazvao pažnju lokalne uprave iz razloga što je radio-amaterski pokret od ogromne važnosti, ne samo u ovim prilikama, već i u situacijama elementarnih nepogoda čiji je uzrok prirodni ili ljudski faktor. Radio-amateri su se pokazali i uvijek pokazuju kao jedini sistem koji nikada ne zakaže, a uvijek su spremni da se stave u funkciju društva”, kazao je Radman.

On je saopštio da će na šampionatu učestvovati oko 150 takmičara iz 25 zemalja sa četiri kontinenta. Opština Herceg Novi i Mreža za afirmaciju radio-amaterskog pokreta na taj način, kako su istakli, predstavljaju zemlju i grad, ali i promovišu radio-amaterski pokret u našoj državi.

Kako je i sam radio-amater, Radman je prethodnih dana obišao prostorije Instituta “Dr Simo Milošević”, gdje će šampionat biti održan. Istakao je da je zadovoljan ozbiljnošću i angažovanjem radio-amatera iz Herceg Novog na pripremi takmičenja.

Dodao je da je novska Služba zaštite i spasavanja jedna od prvih u Crnoj Gori koja je postavila funkcionalni sistem amaterskih radio-veza, što se i pokazalo prilikom akcija spasavanja tokom zimskog perioda.

Prvi put će na jednom zvaničnom HST takmičenju učestvovati reprezentacije Mongolije i Kuvajta, kao i tim Sjedinjenih Američkih Država, koji već preko 10 godina nije učestvovao na takmičenjima, kazao je Ranko Boca ispred MARP-a.

“Crnogorski radio-amateri su mala porodica u odnosu na radio-amaterske zajednice u drugim zemljama, ali smo vrlo respektabilni i aktivni. Od 2006. godine, sa lokacije Obosnik na Luštici, naši radio-amateri su učestvovali na 75 najvećih svjetskih šampionata, osvojili smo 14 evropskih i 10 svjetskih pobjeda, te postavili sedam evropskih i tri nova svjetska rekorda, a uspostavljeno je preko 750 hiljada veza”, istakao je Boca. Kako je dodao, vjeruje da će šampionat, kao i aktivnosti i kursevi koji budu uslijedili, učiniti da se za radio-amaterizam zainteresuju nove mlade snage.

Tehnički direktor šampionata, Marko Tomašević, kazao je da su u pripremi šampionata imali veliku pomoć lokalnih radio-amatera koji su se odazvali u velikom broju. Takmičarski dio će biti održan u Vili „Galeb“ u Igalu, dok će u holu Instituta biti prostor za druženje i praćenje rezultata i takmičenja. Na sedmom spratu, u sobi 701, obezbijeđen je prostor za radio amatersku stanicu 4O13HST, gdje će svi zainteresovani moći vidjeti kako takav prostor izgleda i šta, zapravo, rade radio-amateri.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније