Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

30. 09. 2016. 21:22 >> 21:02

PORUKA OMBUDSMANA

Stari su među najugroženijima u društvu

Građani starije životne dobi jedna od najugroženijih kategorija u društvu, ocjenjuje, povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starih, zaštitkin ljudskih prava i sloboda Šućko Baković. Ombudsman upozorava da smo svjedoci i sve izraženijeg nasilja nad starim osobama, a posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi porodičnog nasilja, zanemarivanje, ekonomsko iskorišćavanje, kao i zloupotrebe prava na raspolaganje sopstvenom imovinom i novcem.

Baković, u obraćanju javnosti, ukazuje da servisi podrške osobama starije životne dobi nijesu razvijeni u dovoljnoj mjeri.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, na početku ove godine u Crnoj Gori bilo je 87.514 stanovnika starijih od 65 godina. 

"Imajući u vidu činjenicu da Crna Gora spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja, da se broj građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano povećava, kao i da se stari po mnogim osnovama nalaze na marginama društva, smatramo da je neophodna efikasna i djelotvorna reakcija nadležnih službi, kako bi se obezbijedila sistemska briga za najstarije građane", poručuje ombudsman.

Na osnovu analize pritužbi, sopstvenih zapažanja i ostalih dostupnih informacija, Baković upozorava da su brojni problemi starih u Crnoj Gori. 

"Posebno ukazujemo na nedovoljan razvoj usluga na lokalnom nivou i njihovu neusaglašenost sa potrebama korisnika. U tom smislu, neophodno je intenzivirati razvoj usluga kao što su: pomoć u kući, savjetodavno-terapijske usluge, dnevni boravci, prihvatilišta za beskućnike, neodložne intervencije i drugo. Od posebne važnosti je da se usluge pružaju od strane stručnih-licenciranih lica. Dostupnost usluga vrlo je ograničena, naročito na seoskom području, a  često ne postoji blagovremenost i kontinuitet u njihovom pružanju. Zato je potrebno  obezbijediti saradnju i partnerski odnos organa vlasti, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, uz puno učešće lokalnih zajednica", poručio je Baković.

On je ocijenio i da građani starije životne dobi koji žive u siromaštvu i bez redovnih prihoda, u mnogim slučajevima nemaju ni adekvatnu podršku svoje porodice. 

"Svjedoci smo i sve izraženijeg nasilja nad starim osobama, a posebno zabrinjavaju slučajevi porodičnog nasilja, zanemarivanje, ekonomsko iskorišćavanje kao i zloupotrebe prava na raspolaganje sopstvenom imovinom i novcem", upozorava Baković.  

Zaštitnik podsjeća i da je informisanost jedan od ključnih preduslova za ostvarivanje mnogih prava i apeluje da se zbog sve zastupljenije komunikacije i obavještenja putem Interneta, ne smiju zanemariti i tradicionalni načini komunikacije, dostupni starima, kako oni ne bi bili isključeni.

"Za smanjenje navedenih negativnih pojava od posebne važnosti je i razvijanje saradnje unutar i među generacijom, koja nerijetko nedostaje", opominje Baković.

Uz čestitku građanima starije životne dobi, povodom Međunarodnog dana, zaštitnik ljudskih prava i sloboda poziva na zajedničku akciju sve subjekte društva kako bi se poklonila veća pažnja problemima starih i ubrzalo sprovođenje mjera unaprjeđenja zaštite prava ove kategorije stanovnika. 

"Takođe, pozivamo sve one koji smatraju da su diskriminisani na osnovu životne dobi da se obrate Ombudsmanu", navodi se u saopštenju. 

U cilju obilježavanja ovog datuma, zamjenici Zaštitnika, Snežana Mijušković i Siniša Bjeković, danas su posjetili Dom starih u Risnu.

Generalna skupština UN je, u decembru 1990. godine, usvojila rezoluciju kojom je 1. oktobar proglašen za Međunarodni dan starih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније