Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

06. 10. 2016. 12:09 >> 11:47

"POĐI NA KONTROLU"

Popusti na mamografske i ginekološke preglede

U okviru kampanje za prevenciju karcinoma dojke i grlića materice "Pođi na kontrolu" ginekološki, ultrazvučni, mamografski i pregledi magnetnom rezonancom biće 50 odsto jeftiniji u brojnim privatnim ordinacijama, saopšteno je iz NVO "Brini o sebi" i agencije "Vision Event".

"Studije ukazuju da najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju mamografiju (rentgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena starih od 40 do 70 godina. Kod žena sa povećanim rizikom oboljevanja (pozitivnom porodičnom istorijom oboljevanja), sa redovnim pregledima treba otpočeti i ranije", naglasili su organizatori kampanje. 

Podsjetili su da od te bolesti u Croj Gori godišnje oboli preko 300, a umre više od 80 žena. 

"Kako pokazuju istraživanja, u manje od pet odsto slučajeva, bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25 odsto kod žena mlađih od 50 godina. Čak 40 odsto slučajeva karcinoma dojke otkriveno je putem samopregleda dojki. Savjetuje se da samopregled treba obavljati jednom mjesečno, nakon 20 godina (desetog dana od početka ciklusa), a kod žena u menopauzi prvog dana u mjesecu. Na taj način žena upoznaje normalnu strukturu svojih dojki, a bilo kakva promjena predstavlja povod za razgovor sa ljekarom", objasnili su organizatori.

Oni su napomenuli da će sredinom oktobra biti organizovanja predavanja i radionice sa stručnim licima o toj temi.

"Kampanjom `Pođi na kontrolu` NVO `Brini o sebi` želi da motiviše žene, pogotovo one koje zbog slabije platežne moći nemaju naviku da i!du na preglede u privatne ordinacije, a koje im omogućavaju brži i efikasniji proces preventivnih pregleda, da obave pregled. Zahvaljujući značajnom odazivu privatnih ordinacija, koje su dale podršku kampanji, kao i medijima, na zajednički način možemo doprinijeti buđenju svijesti kod žena o značaju preventivnih kontrola kada je u pitanju kancer dojki i grlića materice", istakli su organizatori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније