Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 06. 2013. 21:25 >> 21:33

KREDIT SB

Za životnu sredinu - 50 miliona

Krajem juna Bord direktora Svjetske banke trebalo bi da donese odluku o zajmu od 50 miliona eura, koji će Crna Gora iskoristiti za projekat - “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”, najavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić.

Spahić je povodom Dana zaštite životne sredine, kazao da je Agencija za zaštitu životne sredine realizovala u prošloj godini brojne projekte, a sa takvom dinamikom nastavlja i u 2013. Agencija je ove godine izdala dvije integrisane dozvole, a u proceduri je i treća, kaže Spahić.

Prva dozvola izdata je za rad regionalne sanitarne deponije čvrstog komunalnog otpada „Livade“ za opštinu Podgorica, kojom upravlja operater „Deponija d.o.o. “, Podgorica.

“Izdavanje ovakvih dozvola u Crnoj Gori veliki je iskorak u pravcu EU integracija, i dokazuje da smo stvorili adekvatne zakonske, institucionalne i kadrovske pretpostavke za izdavanje ovih dozvola”, saopštio je Spahić.

On kaže da će u ovoj godini biti realizovan kampanja u okviru zasebnog projekta pod nazivom “Podizanje ekološke svijesti”. Projekat “Podizanje ekološke svijesti” je otpočelo 5. juna 2012.godine.

“Osnovni cilj projekta je da zaštita životne sredine, njegovanje ekološkog duha i aktivizma, postanu način našeg razmišljanja, ponašanja i kulture življenja, ne samo zbog nas samih, već i generacija koje dolaze”, istakao je Spahić.

On je kazao da je jedan od ciljeva Agencije u narednom periodu, saniranje crnih ekoloških tačaka.

“Projekat će obuhvatiti sanaciju četiri prioritetne lokacije u Crnoj Gori na kojima se nalaze deponije industrijskog otpada, kao i određivanje jedne lokacije koja bi bila najpodobnija za izradu nacionalnog postrojenja za odlaganje i tretman opasnog otpada”, saopštio je Spahić.

A lokacije koje će biti sanirane su, kako navodi Spahić: Kombinat aluminijuma Podgorica, Jadransko brodogradilište Bijela, Termo-elektrana Pljevlja i Rudnik „Šuplja stijena“ Pljevlja.

Kako podsjeća Spahić, Vlada je već donijela odluku da se kod Svjetske banke zaduži 50 miliona eura za projekat - “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”.

“Obzirom da je Bord direktora Svjetske banke, na kojem će biti donešena konačna odluku o zajmu, zakazan za 26. jun tekuće godine, u narednom periodu očekuje se otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom o novom kreditnom aranžmanu potrebnom za rješavanje najozbiljnijih ekoloških problema u državi”,ocijenio je Spahić.

Skladištenje radiokativnog otpada je zadatak na kojem se dosta radi, neka od rješenja biće primijenjena i u narednom periodu, najavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za za zaštitu životne sredine.

Povodom godine kvalitetnog vazduha, Agencija preduzima konkretne aktivnosti, kaže Spahić.

“U godini koju je Evropska agencija za životnu sredinu proglasila godinom kvaliteta vazduha, možemo se pohvaliti da su skoro svi zahtjevi koji potiču od evropskog zakonodavstva, a koje je transponovano u crnogorsko, ispunjeni. Državna mreža za praćenje kvaliteta vazduha omogućava kontinuirana mjerenja zagađujućih polutanata na sedam mjernih mjesta u Crnoj Gori”, poručio je Spahić.

On kaže da je Agencija učestvovala u izradi prve Nacionalne strategije o upravljanju kvalitetom vazduha sa Akcionim planom za period do 2016. godine i Plana kvaliteta vazduha za Opštinu Pljevlja.

Spahić podsjeća da su upravo Pljevlja u nejnezavidnijem položaju kada je kvalitet vazduha u pitanju.

“Na rješavanju ovih problema aktivno sarađujemo i sa međunarodnim institucijama i NVO sektorom, i veoma smo zadovoljini dosadašnjom praksom”, zaključio je Spahić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније