Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

18. 12. 2016. 11:05   >>  10:42 4

HUSEIN PAŠINA DŽAMIJA

Kuran prvi put izložen van vjerskog objekta

Islamska sveta knjiga Kuran, primjerak iz 16. vijeka, u vlasništvu Husein Pašine džamije u Pljevljima, prvi put je izložen javnosti van vjerskog objekta.

 

Izložbu u Domu Vojske Crne Gore u subotu uveče organizovali su Zavičajni muzej i Islamska zajednica u Pljevljima i Istorijski institut Univerziteta Crne Gore.

Kuran Husein-paše Boljanića, graditelja istoimene džamije u Pljevljima, jedan je od najznačajnijih islamskih rukopisa na Balkanu i smatra se remek djelom islamske kaligrafije.

Husein pašina džamija u Pljevljima je jedan od najvećih i najljepših objekata te vrste u Evropi. U džamiji se, pored ostalog, nalazi ćilim, izrađen u Egiptu prije više vjekova.

Husein-paša Boljanić, rodom iz Boljanića kod Pljevalja, poručio je izradu Kurana za svoju džamiju 1579. godine.

Kuran ima 233 lista, dužine 39 i širine 28,5 centimetara. Počeci pojedinih poglavlja rađeni su lijepim i velikim pozlaćenim slovima, tekst je napisan u trinaest redova, a tačke na kraju redova su u vidu pozlaćenog osmolista. 

Kuran sadrži 352 minijature, koje su rađene na zlatnoj podlozi, od kojih je šest izvedeno na cijeloj strani, a na dvijema od njih nalazi se tekst ispisan u sredini. 

lluminirani Kuran sačuvan u Husein-pašinoj džamiji, djelo je nepoznatog kaligrafa i spada u red najljepših islamskih rukopisa sačuvanih na ovim prostorima.

Izložba Kurana u Pljevljima, propraćena je brošurom koja određenim tehničkim detaljima imitira izgled originalnog Kurana. 

Autor fotografija minijatura iz Kurana Husein-paše Boljanića je Jakub Durgut, a tekst o minijaturama napisala je dr Dragana Kujović. Autor teksta o Husein-pašinoj džamiji je direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima Branko Banović.

Izložba će biti otvorena do 26. decembra, a njeno održavanje je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније