Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

29. 12. 2016. 13:22 >> 13:02
1

ZVANIČNO SAOPŠTENO

U Kodru s uputom od 1. januara

Bolnica Kodra biće od 1. januara dio mreže zdravstvenih ustanova, a građani će moći da biraju da li će zdravstvene usluge, pod istim uslovima, ostvariti u toj privatnoj ustanovi ili u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

 


Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), Sead Čirgić, kazao je da je Vlada, na predlog Ministarstva zdravlja, donijela je Odluku kojom je Bolnica Kodra uključena u zdravstvenu mrežu.

"Odlukom je definisano da Codra pruža usluge specijalističko-konsultativne i bolničke zdravstvene zaštite sekundarnog nivoa, za osiguranike sa područja Podgorice, Danilovgrada i Kolašina, dok usluge tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite pruža za sva osigurana lica sa gravitacionog područja Crne Gore", rekao je Čirgić.

On je na konferenciji za novinare kazao da je, shodno zakonskim rješenjima, a uz saglasnost Ministarstva zdravlja, Fond bio u obavezi da sa Kodrom zaključi ugovor o pružanju zdravstvenih usluga osiguranicima Fonda.

Usluge i iz oblasti ortopedije

Ugovorom, koji je zaključen za period od 1. januara 2017. do 31. decembra 2018. godine, predviđeno je da Codra pruža zdravstvene usluge osiguranicima iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, oftalmologije i urologije.

Kodra će osiguranicima Fonda pružati zdravstvene usluge i iz oblasti ortopedije za procedure kao što su operacije kuka i koljena i liječenje artroze, što uključuje i prvi kontrolni pregleda ortopeda, iza oblasti ginekologije - za postupke vantjelesne oplodnje, kao i usluge hiperbarične oksigene terapije (HBO).

"To znači da će naši osiguranici od 1. januara moći, sa uputom izabranog doktora, da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu i da biraju da li će uslugu ostvariti u Bolnici Kodra ili u KCCG", pojasnio je Čirgić.

On je dodao da za usluge HBO izabrani doktor ne izdaje uput, već se one ostvaruju na osnovu uputnice nadležne područne jedinice Fonda i odgovarajuće medicinske dokumentacije.

Na pitanje zašto je Kodra izabrana, on je rekao da Fond ne kreira mrežu zdravstvenih ustanova, nego to radi Vlada na predlog Ministarstva zdravlja.

Definisaće dio sredstava za Kodru

"Pretpostavljam da je to zbog kapaciteta sa kojima raspolaže Kodra. U saznanju sam da KCCG ima nedostatak operacionih sala, a Kodra ih ima sedam ili osam, tako da će Klinički centar biti rasterećen u tom dijelu, a osiguranicima će biti dostupnija zdravstvena zaštita", naveo je Čirgić.

Na pitanje koliko će novca Kodra dobiti, on je rekao da to ne može precizno reći, jer će nakon usvajanja budžeta u Skupštini Crne Gore, kojim je za Fond planirano 196 miliona, biti usvojena odluka o rasporedu sredstava.

"Tom odlukom definisaće se i dio sredstava koji pripada Kodri. U svakom slučaju, to je dio od onih 16 miliona koji se nalaze na poziciji 4241, odnosno liječenje van sistema i van mreže zdravstvenih ustanova“, kazao je Čirgić.

Kako je precizirao, iz te stavke se finansira zdravstvena zaštita za osiguranike Fonda koji se upućuju u inostranstvo, a najveći trošak je u javnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

"Osim toga, tu ulaze ustanove Igalo i Bolnica Meljine, kao i privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori", dodao je Čirgić.

Ljekova neće faliti

Komentarišući navode o mogućim nestašicama ljekova, on je rekao da je za narednu godinu obezbijeđeno stabilno snabdijevanje.

"Dugoročno može doći do problema ukoliko ne dođe do izbalansiranog budžeta sa rashodima, odnosno ukoliko ne ujednačimo rashode sa prihodima. U sljedećoj godini apsolutno ne očekujem nikakav poremećaj u zdravstvenom sistemu. Naprotiv, mislim da ćemo imati urednu snabdjevenost ljekovima i medicinskim sredstvima“, naveo je Čirgić.

On je rekao da kratkoročno budžet od 196 miliona EUR zadovoljava potrebe zdravstvenog sistema.

"Ali, dugoročno gledano, s obzirom da to nije iznos koji odgovara ukupnim troškovima, može doći do problema“, dodao je Čirgić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније