Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

02. 01. 2017. 14:54 >> 14:36
1

PREDSJEDNIK DANU

Perović postao član Evropske akademije nauka

Predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, pjesnik, književik i pozorišni kritičar Sreten Perović na prijedlog akademika iz Ukrajine izabran za redovnog člana Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti u Parizu.

Ta ugledna akademijska institucija, utemeljena prije gotovo pola vijeka, u svojem članstvu ima mnoge svjetske stvaraoce iz svih oblasti nauke i umjetnosti, među kojima su i 72 laureata Nobelove nagrade iz 54 zemlje.

Perović je naučni savjetnik za leksikografiju i počasni doktor Univerziteta "Costantin Stere" u Kišinjevu, autor sedamdesetak knjiga poezije, studija, kritika i eseja i prepjeva sa slovenskih jezika.

"On je bio pozvan da na godišnjoj skupštini Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti, koja je održana u Parizu 9. decembra, na svečan način primi odgovarajuće insignije i Povelju članstva Akademnije, ali je, na njegovu molbu (iz zdravstvenih razloga), taj svečani čin odložen za maj mjesec 2017, a iz Akademije mu je upućen samo formalni dokumenat o članstvu", naglasili su iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Perović je posljednjih godina dobio značajna internacionalna priznanja, među kojima i Veliku nagradu za poeziju Internacionalne akademnije „M. Eminescu“ (2012), Zlatnu medalju Blaže Koneski Makedonske akademije nauka i umjetnosti (2013), Počasno članstvo u Internacionalnoj akademji (2013), počasni doktorat evropskog Univerziteta „Constantin Stere“ u Kišinjevu (2014), Premio Internationale Trieste Poesia (2015), Zlatnu medalju Internacionalne akademije „M.E.“ i domaću Nagradu za životno djelo „Božo Bulatovć“ (u Mojkovcu).

"Ali više od tih priznanja značila je pojava pet knjiga njegove poezije na rumunskom (dvije), na ukrajinskom, na francuskom, na makedonskom i moldavsko-rumunskom, od kojih je ona koja se pojavila u Kišinjevu – proglašena za najbolju knjigu prevedene poezije u Moldaviji 2014. godine", objasnili su iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније