Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 01. 2017. 21:47 >> 21:33
1

INSPEKCIJA RADA

Kontrolisaće isplatu prazničnih dnevnica

Radnici koji su radili tokom praznika imaju pravo na uvećanu zaradu, a da li će ih poslodavci isplatiti na adekvatan način, kontrolisaće Inspekcija rada kojoj će u pomoć priteći i Unija slobodnih sindikata. Apeluju na poslodavce da ispoštuju radnike, koje pozivaju da Inspekciji rada prijave nepravilnosti.

Iako su 1, 2. i 3. januar neradni, gotovo sve radnje bile su otvorene. Zaposleni koji su radili, imaju pravo na isplatu uvećane zarade za 150 odsto.

"Bilo je slučajeva da sam radio na Novu, ali je bilo adekvatno nagradjeno. Ali zadnjih godina zbog ove situacije i kada bi se desilo da radim ne bi bilo adekvatno nagradjeno, nego bi se kompenzovalo na odmor", kaže jedan od građana Podgorice.

"To je ono što lično mene kao čovjeka najviše boli. Rade tokom praznika, obično su žene koje imaju djecu i obaveze, nemaju slobodnog dana. Vrlo mali broj poslodavaca ispoštuje radnike koji rade za vrijeme vjerskih ili drugih državnih praznika", kaže njegova sugrađanka.

Ko je radio i da li će za to biti adekvatno nagrađen kontrolišaće Inspekcija rada. Ipak, napominju da oni tokom praznika nemaju pojačan inspekcijski nadzor, jer je, tvrde, Zakon o državnim i vjerskim praznicima za njih nedorečen.

"Uobičajno, kontrolisaćemo poslodavce i zaposlene, s tim što se od nas ne može očekivati intenzivniji inspekcijksi nadzor. Tek krajem januara kada se isplate januarske zarade, možda će tada biti određenih nepravilnosti kod isplate zarada, odnosno, ukoliko se ne budu isplatile uvećane zarade onima koji su radili u vrijeme praznika", kazala je glavna ispektorka rada Angelina Međedović.

Uvećana zarada mora biti uočljiva i na obračunu koji je poslodavac dužan da uruči svakom zaposlenom prilikom isplate januarske plate.

"Ukoliko zaposleni budu smatrali da im to uvećanje nije obračunato, ostajemo otvoreni za sve inicijative zaposlenih i one mogu biti čak i anonimne, da se prijave na naše telefone", ističe Međedović.

Inspektori tvrde da je broj nezadovoljnih radnika iz godine u godinu manji. Da se stanje popravlja tvrde i u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), ali nije ni blizu onome što oni priželjkuju.

"Ne poštuje se uopšte daa praznični dan bude neradni, ne poštuje se naknada koja bi toga dana trebala da bude duplo veća. To se generalno uopšte ne poštuje u trgovima, gdje inače imamo probleme sa svim prazničnim, vjerskim, nedjeljnim odmorima, a dodatno je to što niko od njih ne plaća duplu dnevnicu", naglašava Lidija Pejović iz USSCG.

U inspekciji rada fokus je, kažu i na zimskoj turističkoj sezoni i suzbijanju rada na crno. Pod vecim nadzorom ce biti ski centri.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније