Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

13. 01. 2017. 12:07 >> 11:43

VLADIN PROGRAM

Od ponedjeljka stručno osposobljavanje

Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koje se realizuje petu godinu zaredom, počinje u ponedjeljak, 16. januara i trajaće devet mjeseci, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.


"Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca, u dva kruga, 3.274 visokoškolca je dobilo priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljava i time stekne uslove za polaganje stručnog, odnosno državnog ispita", navodi se u saopštenju.

Ističu da su poslodavci iskazali veliko interesovanje za program, što je rezultiralo oglašavanjem 9.173 slobodnih mjesta za osposobljavanje.

"Dok se 3.439 visokoškolaca, koji nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, prijavilo za učešće u Programu. Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom koga korisnici imaju naknadu u neto iznosu 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, svojevrsna je podrška obrazovanju mladih i podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja. Na ovaj način se istovremeno poslodavci motivišu na otvaranje novih radnih mjesta", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da se korisnicima Programa devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније