Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 02. 2017. 22:30   >>  22:11 4

U KANJONU TARE

Popeli se uz zaleđene vodopade

Dok su se "obični smrtnici" smrzavali na temperaturama ispod nule, petorica alpinista iz Crne Gore i Srbije iskoristili su hladno vrijeme i situaciju "u kojoj voda ledi", i uspješno se popeli uz dva zaleđena vodopada u kanjonu Tare.

Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac, Danilo Pot i Ivan Laković proteklog vikenda su "osvojili" vodopade iznad sela Dobrilovina u kanjonu Tare, koji su najveći vodopadi u Crnoj Gori koji lede.

U tom dijelu kanjona, dvije rječice iz Zabojskog jezera formiraju vodopade visine oko 150 metara. Desni je nazvan Mali zec, a lijevi Strast.

"Vanja Pejović i ja smo sredinom decembra posjetili Dobrilovinu s namjerom da se penjemo uz neki od dva postojeća vodopada. Čekamo ih od 2012. godine, ali nikako da se poklope sve kockice. Na našu žalost, desnom vodopadu je nedostajalo još desetak dana do formiranja, a lijevi nije bio ni blizu. Malo nas je tješila dugoročna prognoza, ali nagomilano iskustvo sa naglim prodorima toplog vazduha, koji 'poobara' sve zaleđene vodopade, upozoravalo je da se ne nadamo previše", počeo je svoju priču Ivan Laković iz Malog alpinističkog kluba iz Podgorice.

"Srđan Lečić i ja smo se vratili poslije Nove godine i popeli se uz Malog zeca, ali lijevi vodopad još nije bio do kraja formiran. Nedostajalo mu je još dosta", rekao je Laković.

Laković kaže da disciplina penjanja uz zaleđene vodopade postoji već tridesetak godina a da se kod nas praktikuje u mjeri u kojoj to zimske temperature dozvole.

Prilika da se popnu i uz drugi vodopad, nazvan Strast, pružila im se u subotu, kada su se uz, za njih slatke muke, popeli uz Strast, a neki su ponovili i penjanje uz desni vodopad.

Ekipa je snimila i "dokaz" penjanja uz vodopade Tare.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније