Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

09. 02. 2017. 08:42 >> 08:18
38

REIS RIFAT FEJZIĆ

Nije CG toliko krhka da je ruše neke izjave

Nije baš Crna Gora toliko krhka da se na jednu izjavu povjerenje sruši kao kula od karata, kazao je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić povodom aktuelnih dešavanja i izjava povodom Njegoša i njegovog djela. Poručio je da se treba čuvati riječi koje mogu da povrijede nekoga i uvažavati ono što imamo u Crnoj Gori kao bogatstvo, viševjerski sklad. Gostujući u emisiji TVCG "Iz pravog ugla", Fejzić je ocijenio da svi treba da imamo malo više odgovornosti.

"Znamo da je ideja o prazniku stara nekoliko godina, i sada, odjednom imamo taj predlog o datumu Njegoševog rođenja kao prazniku. Ovaj novi predlog je nastao bez prethodnih dogovora, i sada imamo neke, tako da kažem, vještačke probleme. Prije svega, Ministarstvo kulture je na određeni način odgovorno, ali i svi učesnici u vlasti imaju odgovornost jer se nijesu prethodno se usaglasili", kazao je Fejzić.

Pripadnicima islamske vjere, pa i meni lično, nijesu baš prijatni određeni citati iz Gorskog vjenca, kaže Fejzić. 

"Mi ne osporavamo Njegoša kao ličnost, državnika, ako hoćete i pjesnika, ali nam se ne sviđaju određeni stihovi. Ako se govori o nekoj lažnoj vjeri, to je velika uvreda", kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.

 

Mi vjerujemo bez ikakvog prigovora u ono što piše u Kur'anu, hrišćani to isto misle o Svetom pismu, sve ostalo podložno je kritici, pa i Njegoš, ocijenio je Fejzić.

"Slažem se apsolutno da se treba čuvati oštrih riječi. Svi treba da čuvamo dobre odnose. Treba da čuvamo bogatstvo koje imamo kao nasljeđe, kao kapital. Ali, i svi treba da damo doprinos suživotu, građanskoj Crnoj Gori", odgovorio je Fejzić na pitanje koliko je pooštrena retorika uslov da dođe do određenih pomejaranja u međuvjerskim odnosima.

Ovo što se dešavalo u posljednuje vrijeme može da utiče na povećanje vjerske i etničke distance u Crnoj Gori, kaže Fejzić, ali dodaje da ipak misli da nije uticalo.

"Odakle da god dolaze, to su izjave pojediaca. Nije baš Crna Gora toliko krhka da se na jednu izjavu to povjerenje sruši kao kula od karata. Ali, nemojte da tražite da imate mazohizam kod ljudi", kazao je Fejzić za TVCG.

Smatra da retorika koja se čuje posljednjih dana ni malo nije dobra, niti ohrabrujuća. Ipak, rekao sam, ptica ne može da leti bez dva krila. Isto tako, za remećenje odnosa potrebne su dvije strane. U ovom slučaju to nemamo, imamo neke pojedince, ali oni nemaju baš toliku težinu, kaže Fejzić.

 

 

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније