Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

17. 02. 2017. 17:02 >> 16:37

ASK PODNIJELA

Prekršajne zbog nedostavljanja podatka o članarini

Devet političkih subjekata nije ispoštovalo zakonsku obavezu da do januara Agenciji za sprječavanje korupcije dostavi podatak o visini članarine za ovu godinu. ASK ke podnijela četiri prekršajne prijave, a za ostalih pet ASK je prema Ministarstvu javne uprave uputila zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja činjenica, odnosno eventualnog brisanja političkih partija u skladu sa Zakonom o političkim partijama.

Iz ASK pojašnjavaju da je Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana obaveza da politički subjekti u Crnoj Gori donesu Odluku o visini članarine za tekuću godinu najkasnije do kraja januara i dostave je Agenciji, koja je objavljuje na svojoj Internet stranici najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema.

Nakon isteka propisanog roka, Agencija za sprječavanje korupcije je konstatovala da su do 1. februara odluku dostavila 42 politička subjekta koja su upisana u Registar političkih subjekata koji se vodi kod Ministarstva javne uprave, kao i dva politička subjekta koja se u navedenom Registru ne nalaze. Odluke o visini članarine ovih subjekata objavljene su na internet stranici Agencije.

"Devet političkih subjekata nije dostavilo Odluku o visini članarine. Agencija za sprječavanje korupcije je zbog toga pokrenula prekršajne postupke protiv četiri politička subjekta i odgovornih lica u njima (Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska stranka jedinstava, Bošnjačka demokrtaska partija Crne Gore i Srpska stranka).

Za preostalih pet političkih subjekata koji nijesu dostavili Odluku o visini članarine (Građanska partija Crne Gore, Narodna stranka, Demokratska zajednica Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, Zelena partija Crne Gore i Demokratski Centar Boke) Agencija za sprječavanje korupcije je prema Ministarstvu javne uprave uputila zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja činjenica, odnosno eventualnog brisanja političkih partija u skladu sa Zakonom o političkim partijama.

Nakon dostavljanja odgovora Ministarstva javne uprave, Agencija će, ukoliko bude postojao osnov, pokrenuti prekršajni postupak i protiv navedenih političkih subjekata, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније