Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

18. 02. 2017. 12:04 >> 11:46
1

BERANE

Uginuo Perko Rodić, nije dočekao proljeće

Mužjak prve bijele rode u Crnoj Gori, kojeg su građani Berana nazvali Perko Rodić, uginuo je, objavio je Beranac i humanista iz tog grada, Adem Ado Softić.

"Mužjak prve beranske i crnogorske bijele rode, od milošte nazvan Perko Rodić, koji je , baš na 150-tu godišnjicu grada, sa svojom partnerkom formirao gnijezdo na stubu ulične rasvjete u Polimskoj ulici, uginuo je prije par dana. Nakon obavještenja od strane prijatelja da su ga primijetili kako "već par dana" nepomično leži u žbunju pored Bistrice uspio sam da ga pronađem. Na njegovom tijelu nema tragova fizičkih povreda i nije mi jasno koji bi uopšte mogao biti razlog uginuća. Prezimio je najveće januarske mrazeve i preživio temperature koje su noću, pored zaleđene rijeke, padale i do -30 stepeni, a uginuo je ovih dana kada mu je rano februarsko sunce stavilo na raspolaganje izobilje hrane na obalama Lima i njegovih pritoka", napisao je Softić na Fejsbuku.

Naveo je da je Perka našao kod istog žbuna pored Bistrice i na istom mjestu na kom ga je poslednji put fotografisao 7. januara, "kad smo svi u gradu shvatili šta se dešava sa njim i krenuli u potragu nebi li ga uhvatili i u Mašovom prihvatilištu sačuvali od mrazeva i gladi do proljeća".

"Nažalost, Perko nije bio te sreće. Uginuo je ne dočekavši proljeće. Njegova partnerka nije došla sa proljećem 2016. i najvjerovatnije je nastradala negdje na putu od Afrike do svog gnijezda u Polimskoj ulici polovinom marta prošle godine. To je bio razlog što je njegov prirodni časovnik stao negdje u aprilu i do prije par dana više nije otkucavao vrijeme. U agoniji samoće i čekanja ostao je da provede zimu u Beranama, a, eto, ovog proljeće ni njega ovdje više neće biti. Prije par dana stao je i njegov biološki časovnik", napisao je Softić.

Perko i Perka Rodić bili su jedini par roda u Crnoj Gori, a gnijezdili su se u Polimskoj ulici u Beranama. Perko je ostao sam prošle godine, pošto se Perka nije vratila u Berane na proljeće.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније