Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

01. 03. 2017. 12:04 >> 11:41
3

GREEN HOME UPOZORAVA

PV: Mjerenje pokazalo alarmantno stanje

Od 35 dana koliko je mjerena koncentracija PM2,5 čestica u Pljevljima, čak 29 dana prosječne dnevne vrijednosti čestica bile iznad dozvoljenih, saopšteno je iz NVO Green Home. Kada je riječ o PM10 česticama, dnevni prosjek je prekoračen 21 dan od ukupno 35 posmatranih.

 Da je stanje alarmantno, najbolje pokazuje činjenica  da tokom jedne godine, dozvoljena granica PM10 čestica ne smije biti prekoračena više od 35 puta, upozoravaju iz Green Home-a.

Krajem decembra, NVO Green Home je u  saradnji sa predstavnicima organizacije Bankwatch, u Pljevljima u naselju Komini, nedaleko od termoelektrane, postavila uređaj za praćenje kretanja emisija PM10 i PM2.5 čestica. Ovakva vrsta mjerenja prethodno je urađena u Bosni i Hercegovini i Srbiji u blizini mjesta gdje se nalaze termoelektrane na ugalj.

“Na svakih sat mjerenja, primjećeno je da PM10 čestice dostižu veoma visoke vrijednosti, a najveća vrijednost zabilježena je 25.12.2016. u osam časova, kada je bila čak 294.15 µg/m3. Nivoi PM2.5 čestica su takođe bili vrlo visoki i uglavnom iznad godišnjeg limita koje propisuje legislativa Evropske unije. Najveće vrijednosti PM2.5 čestica u periodu posmatranja zabilježene su 13.02. i to u dva uzastopna sata, u 24h i u 1h, iznoseći 238.85 i 206.16 µg/m3”, saopštili su iz te NVO.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da PM10 čestice mogu ostatu u vazduhu nekoliko minuta i da se mogu prenostiti samo nekoliko stotina metara, dok PM2.5 čestice mogu ostati u vazduhu danima ili nedjeljama i mogu se prenositi stotinama kilometara daleko.

“ Visoke vrijednosti PM2.5 čestica su posebno zabrinjavajuće jer su lake, prodiru duboko u pluća i mogu ozbiljno uticati na zdravlje ne samo lokalnog stanovništva, već i na ljude koji žive na mnogo većoj udaljenosti od izvora zagađenja s obzirom na značajne prekogranične uticaje ovih čestica”, upozoravanju iz Green Home-a.

Osim toga, upozoravaju da su laboratorijska istraživanja pokazala da se na filterima ovog mjernog uređaja nalaze ostaci aluminijuma.

“Uobičajena koncentracija aluminijuma u vazduhu se kreće od 0,005 do 0,18 µg/m3 što zavisi od vremenskih prilika, lokacije i vrste industrijskih aktivnosti u posmatranoj oblasti. Aluminijum se u vazduhu nalazi u sitnim česticama prašine. U gradskim i industrijskim zonama vrijednosti aluminijuma se mogu kretati i izmedju 0.4 i 8.0 µg/m3. Vrijednosti koje su u ovom kratkom periodu izmjerene u Pljevljima iznose 4,23 µg/m3, što predstavlja relativno visoke vrijednosti koje takođe mogu imati uticaja na zdravlje ljudi”, kažu iz te NVO.

Oni upozoravaju da visoke vrijednosti zagađujućih materija koje su prvenstveno rezultat upotrebe uglja u termoelektrani i individualnim ložištima imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi u Pljevljima,  gdje je svaka peta smrt povezana sa lošim kvaliteom vazduha.

“Uticaj na zdravlje Pljevljaka, obolijevanja i sve veća smrtnost, najbitniji je argument koji nas opominje iz godine u godinu da nađemo i primjenimo adekvatna rješenja za problem aerozagađenja u Pljevljima. Kratkoročne mjere primjenjivane do sada nisu imale efekta na poboljšanje kvaliteta vazduha, što poručuje da je potrebno naći potpuno novi pristup u rješavanju ovog problema i ponuditi druge alternative kada je u pitanju upotreba čvrstih goriva, a posebno uglja”, zaključili iz NVO Green Home. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније