Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

F.R./B.V.

02. 03. 2017. 12:05 >> 19:37
96

MAJKE PORUČILE

"Ne damo stečeno pravo"

Nezadovoljne majke počele su protest ispred parlamenta, na kojem će, kako su najavile, tražiti da Vlada poništi odluku o smanjenju naknada koje su dobile na osnovu rođenja troje ili više djece. Majke su poručile da neće odustati od zahtjeva, i pozvale su sve majke korisnice naknada da im se pridruže do 7. marta.

 

Reporter Portala RTCG javlja da je preko puta parlamenta postavljena bina, kao i da je oko 12 sati u tom dijelu glavnog grada zatvoren saobraćaj.

Prema procjenama novinara skupu prisustvuje oko dvije hiljade majki i građana.

Predstavnica majki, Željka Savković poručila je da majke neće odustati od zahtjeva.

"Nećemo dozvoliti da nam uzmu ono što smo zaslužile", kazala je ona.

 

Savković je pozvala i majke iz Rožaja koje su, kako je navela glasale za Demokratsku partiju socijalista, da se pridruže protestu.

“Čekaćemo od danas do 7. marta u 12 sati da dođu sve majke korisnice naknada. Svaka majka koja gleda sa toplih ležaja kući, neka se pogleda u ogledalo i pomoli se bogu za nas”, kazala je Savković.

Marija Dobrašinović iz Berana poručila je da majke protestuju braneći svoje i dostojanstvo porodica.

"Majka je ličnost zbog koje postoji svijet. Nešto sveto i to se ne dira. A takli su gdje nijesu trebali. Danas smo tu da odbranimo stečen pravo koje se umanjilo. A hoće i da nam ukinu naknade. Neće moći. Ne damo", kazala je Dobrašinović.

Predstavnica majki iz Kolašina, Darija Begović kazala je da su obećanja da naknade neće biti smanjivane, bila predizborna demagogija.

"Ne damo naše doživotno stečeno pravo. Smanjite plate poslanika na 300 eura i naplatite poreze i konceije pa će država izaći iz krize", kazala je Begović.

Begović je dodala da majke traže od ministra rada i socijalnog staranja da podnese ostavku.

“Purišiću kako si imao obraza  da budeš za smanjenje naknada . Šta si rekao svojim sunarodnicama? Spakuj kofere i idi u Plav”, kazala je Begović.

Predstavnica majki iz Nikšića, Milosava Radulović kazala je da se majke neće povući sa ulice dok im se, kako je navela, ne vrati oteto.

„Ulica je jedino mjesto gdje možemo da tražimo svoja prava. Pozivam majke koje glasaju DPS da izvrše pritisak na svoju partiju kako bi odustali od ovakvih djela“, rekla je ona.

Predstavnica majki iz Šavnika Snežana Čupić ocijenila je da su naknade smanjene nezakonito.

„Vlada ugrožava životni standard brojnih porodica. Funkcionerima samo osam odsto smanjili zarade koje su ranije povećali. Kada se uvode akcize za gorivo predstavnici vladinih resora su odlučili da ono što im je preostalo od prošle godine“, navela je ona.

Savković je saopštila da su dobili rješenje nadležnog organa lokalne uprave da moraju ukloniti binu do 14 sati i 30 minuta, jer, kako se navodi u rješenju, nijesu imali dozvolu.

"Tražili smo odobrenje za binu. Zašto bi je uklanjali ako ne smeta nikome. Saobraćaj je svakako zaustavljen", kazala je Savković.

Protestu prisustvuju funkcioneri Demokratskog fronta, Demokrata i Ure.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija je saopštilo da ove godine neće biti vraćanja naknada za majke na stare iznose, jer je Zakonom o budžetu planirano da one budu 264 i 144 eura.

Iz tog resora su poručili da Vlada nema ingerencije za ukidanje tih davanja, već takvu nadležnost ima samo Ustavni sud.

Iz MMF-a juče je sugerisano da su naknade za majke troje ili više djece sa finansijskog, ali i generalno ekonomskog gledišta, loš potez i da je taj zakon potrebno mijenjati.

''Na način koji će omogućiti neku vrstu kompenzacije onim majkama koje su napustile radna mjesta i na način koji će ih ohrabriti da se ponovo vrate na tržište rada'', pojasnio je šef misije Martin Petri.

Podsjetimo, majke su već protestovale sredinom prošlog mjeseca ispred zgrade Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари96

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније