Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

11. 03. 2017. 15:43 >> 15:19
2

DVA ŽIVOTNO UGROŽENA

Na transplantaciju bubrega čeka 37 pacijenata

Na obiljezavanju Međunarodnog dana bubrega saopsteno da u Crnoj Gori 37 pacijenata čeka na transplataciju, a da su dva i životno ugrožena. Njihov život zavisi od donacije, stoga i sa skupa apel na zavještanje organa, koji bi nekom spasili život.

Četrdesetčetvorogodišnja podgoričanka Valentina Šćekić četiri godine čeka na transplataciju bubrega. Iako je pred dijalizom kaže, snagu da istraje u svojoj borbi daju joj djeca.

 “Ima dana kad ne mogu da ustanem, kad sam loše, tegobe, povraćanje… Padne mi krvna slika, loše mi je, užasno. Najbliži su najviše upućeni, znate ono ko nije bolestan, ne razumije onog što je bolestan”, kaže Valentina Šćekić.

A onih koji čekaju je dosta. Od 2012-e u Crnoj Gori je transplantiran 31 bubreg, od čega, naglašavaju doktori,nažalost samo jedan od umrle osobe.

 “To treba da bude poruka svima da 37 pacijenata čeka na listi čekanja. Od toga dva pacijenta su životno ugrožena. Bukvalno, njjhov život zavisi u svakom trenutku upravo od donacije, od tih ljudi koji umru zavještati organe, bilo da se radi o prirodnoj smrti ili da se radi o zadesnoj smrti.Poruka je da moramo davati da bi nam bilo dato”, kazala je Nacionalna koordinatorka za transplantacioni program Marina Ratković.

Tako misli i Valentina.

“Voljela bih da se svi malo zapitaju, da se nađu u našoj situaciji, a vide kako je to. Da vide da to nije ništa strašno potpisati tu karticu donacije, ne daj bože jer u Crnoj Gori koliko je slučajeva. Moglo bi se po 20 slučajeva spasiti život”, kaže Ratkovićka.

Vaše malo, nekom može spasiti život, poručuje doktorka. Kako i vi jednog dana ne bi čekali na transplatacuiju, poručuje da od malena čuvate zdravlje.

“Nekvalitatan život, dosta jela, pića, nekretanje vodi ka poremećaju masti, vodeći i do razvoja šećrne bolesti, a sve to jako, jako utiče na bubreg”, savjetuje doktorka.

A onda, vrijeme, kaže doktorka curi... Nije mali broj ni ovih koji čekaju na transplataciju pluća , jetre ili srca, a u svijetu svakog minuta umre po jedna osoba koja nije dočekala transplataciju organa koji joj je neophodan.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније