Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 06. 2013. 15:03 >> 15:11

VASOVE VODE

Sud na strani mještana Beransela

Upravni sud Crne Gore poništio je Odluku predsjednika Opštine Berane Vuke Golubovića o utvrđivanju lokacije Vasove vode za privremeno skladištenje komunalnog otpada, jer je, kako je obrazloženo, riječ o jednostranom aktu predsjednika, koji je preuzeo nadležnosti Skupštine, a ne postoji ni utemeljenje u Zakonu o upravljanju otpadom.

Odluka suda potvrdila je da  je opravdana trogodišnja borba mještana Beransela i Ekološkog pokreta Ozon, koji smatraju da je odlaganje otpada na Vasovim vodama zločin nad prirodom i ljudima,rečeno je na pres konferenciji održanoj u Nikšiću.

Predstavnik Beransela Gojko Cimbaljević kaže da će već danas Mjesna zajednica podnijeti krivičnu prijavu protiv lokalne uprave  zbog narušavanja životne sredine.

„Za spornu lokaciji ne postoji odobrenje, odluka ili bilo kakav papir da se tamo zakonito može odlagati otpad. Ipak,otpad se i dalje odlaže,a mještani se prekršajno kažnjavaju, jer to ne dozvoljavaju. Time se vrši zamjena teza, jer oni koji jedini to zakonito rade se kažnjavaju, a svi ostali koji krše Ustav Crne Gore i brojne međunarodne konvencije se aboliraju. Nadam se da će odluka Ustavnog suda biti primjer ostalim sudskim instancama i državnim institucijama da konačno počnu da rade svoj posao“, ističe Cimbaljević.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović potvrdio je odlučnost da nastave institucionalnu borbu za istinu i pravo građana na zdravo životno okruženje.

„Naša priča nije neistinita nego zasnovana na argumentima. Kada je riječ o oblasti upravljanja otpadom zaključili smo da je to sistemski problem, i da popstoji ogromni prostor za državnog tužioca i druge sudske istance da ispitaju koruptivno-kriminalne radnje, koji nije mali broj. Jedino tako ćemo uspjeti da riješimo problem, koji opterećuje ne samo lokalne zajednice i državu, već će biti i ozbiljna prepreka ka evropskim integracijama“, kazao je Perović.

 

Anka Perović Radović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније