Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 03. 2017. 11:56 >> 14:31
6

PLAVSKI DF

Obilježili godišnjicu bombardovanja SRJ

Delegacija plavskog Demokratskog fronta (DF) položila je danas vijenac na spomen česmi u Murinu, povodom obilježavanja 18 godina od početka NATO bombardovanja bivše Savezne Republike Jugoslavije.


Iz plavskog DF-a su istakli da je napad na SRJ "udruženi zločinački poduhvat tadašnjih članica NATO-a i direktan atak na temeljne principe međunarodnog prava na kojima bi trebalo da počiva i funkcioniše savremeno čovječanstvo".

"Napad na suverenu državu, koja je branila svoj ustavni poredak do kraja je razotkrio imperijalistički karakter ove vojne organizacije. Građani Crne Gore pamte mračne i tužne dane kada su agresori sa distance od nekoliko desetina hiljada metara zasipali bombama našu domovinu svirepo ubijajući civilno stanovništvo i divljački razarajući infrastrukturu. Pamtimo i ponosni smo na viteški otpor koji je pružila Vojska Jugoslavije u odbrani zemlje od mnogostruko jačeg i brojnijeg neprijatelja", navodi se u saopštenju.

Istakli su da bi eventualno priključenje Crne Gore NATO-u značilo "i amnestiranje svih zločina i razaranja koja je ovaj savez nanio našoj državi, kao i aktivno učešće Crne Gore u okupaciji tuđih zemalja i prolivanju krvi nevinih žrtava širom svijeta.

"Ujedno, to bi značilo i obezvređivanje žrtve našeg civilnog stanovništva i heroja koji su pali na braniku otadžbine. Sjećanje na murinske nevine žrtve kao i druge žrtve NATO agresije na SRJ čuvaćemo sa posebnim pijatetom kao svijetli primjer patriotizma i rodoljublja upravo onako kako to oni i zaslužuju", navodi se u saopštenju.

Položeni vijenci u Nikšiću

Na spomen obilježje Nikšićanima i Šavničanima stradalim u ratovima od 1990.godine na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova u Nikšiću su danas vijence položili njihove porodice, Udruženje boraca ratova devedesetih, komunisti i predstavnici Demokratskog fronta.

Predsjednik Udruženja boraca ratova devedesetih Blažo Đurković kazao je da je to spomen obilježje svjedočanstvo o junačkoj žrtvi desetina palih koji su se odazvali pozivu države.

Đurković je podsjetio i na NATO bombardovanje i ocijenio da 18 godina „nije dovoljno da se zaboravi i oprosti agresija najveće vojne sile na malu balkansku zemlju, tadašnju SRJ“.

On je podsjetio da je „prva bomba i vojnička žrtva pala baš u Crnoj Gori“ i da će djeca Murina ostati zauvijek kao „ simbol dječije nevinosti i vječnog plamena slobode“.

„NATO je prije 18 godina srušio sve međunarodne norme prava, kao i sopstvenu Rezoluciju 1244 i nikom ne polaže račune“, rekao je Đurković i iznio brojne optužbe na račun te vojne alijanse i vlasti u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније