Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

01. 06. 2017. 22:42 >> 22:22

U STUDENTSKOM PARLAMENTU

Zadovoljni promjenama u zakonu

U Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore zadovoljni su "iskoracima koji su napravljeni kako bi izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju išle u pravcu povećanja kvaliteta studiranja na Univerzitetu".

Činjenica da su u nacrt izmjena Zakona o visokom obrazovanju unijeti glavni predlozi Studentskog parlamenta, a kojih nije bilo prije javne rasprave o tekstu Zakona, kako kažu iz krovne organizacija studenata državnog univerziteta, pokazatelj je spremnosti nadležnih državnih organa, prvenstveno Ministarstva prosvjete, da pozitivno odgovore na zahtjeve studenata za unaprjeđenjem kvaliteta studiranja u Crnoj Gori. 

"Smatramo pohvalnim što je Ministarstvo uvažilo sve one razloge zbog kojih je Studentski parlament ranije saopštio da nacrt Zakona o visokom obrazovanju, dat na javnu raspravu, nema podršku studenata. Naime, u konstruktivnom dijalogu sa Ministarstvom, dogovoreno je da se uvede prijemni ispit na master studijama, što će omogućiti najboljim studentima da upišu ove studije na konkurentskoj osnovi, ali i spriječiti situaciju tzv. "pranja diploma", odnosno zauzimanje mjesta diplomcima državnog univerziteta od strane diplomaca privatnih univerziteta iz Crne Gore i regiona. Takođe, prvi put, Zakon će prepoznati tri redovna roka, odnosno januarski, junski i septembarski, koji je do sada bio tretiran kao "dodatni", a ne redovni ispitni rok. Svaki rok će imati po dva ispitna termina, što znači da će studenti imati praktično šest ispitnih rokova, jer ćemo se na nivou ustanove zalagati da se u svim ispitnim rokovima mogu polagati svi ispiti prijavljeni na početku studijske godine. Isto tako, pitanje raspodjele poena i organizacije predispitnih obaveza sada će biti u domenu nadležnosti ustanova visokog obrazovanja. Rješenje da se sadašnji specijalisti izjednače sa masterima u pogledu prava na zapošljavanje je takođe dobra mjera, pogotovo jer će specijalisti imati i mogućnost da se doškoluju, upisom na drugu godinu master studija po novom modelu studiranja", pojašnjavaju iz Studentskog parlamenta.

Dalje kažu da je finansiranje prvog i drugog nivoa studija iz državnog budžeta veliki iskorak, a studenti očekuju i težnju nadležnih ka sličnom modelu i na doktorskim studijama, što treba implementirati u nekom narednom zakonskom rješenju. 

"Posebno dobro rješenje iz izmjena zakona je jačanje uloge praktične nastave, kao i princip rangiranja ustanova. Ocjena stepena usaglašenosti studija za upis na master i doktorske u domenu nadležnosti ustanove će takođe ojačati mjere za kvalitetnijim naprednijim nivoima studija", navode iz Studentskog parlamenta.

Uz jačanje mehanizama unaprjeđenja i upravljanja kvalitetom, u Studentskom parlamentu  očekuju efektniji i produktivniji rad Savjeta za visoko obrazovanje, te profesionalnost Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja koja će se tek formirati, a u kojoj će Studentski parlament, vjeruju, imati svog predstavnika kako bi studenti u kontinuitetu bili uključeni u evaluaciju i kontrolu, što su preduslovi za podizanje kvaliteta studija na viši nivo. 

"Sve novine u Zakonu o visokom obrazovanju treba da budu dosljedno implementirane jer samo tako će se smisao izmjena ostvariti. U tom dijelu, Studentski parlament od Ministarstva prosvjete i Univerziteta Crne Gore očekuje partnerski odnos koji će za rezultat imati kvalitetniji sistem crnogorskog visokog obrazovanja koji će svršenim visokoškolcima omogućiti veća znanja, vještine i brže zapošljavanje", zaključuje se u saopštenju studentske organizacije. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније