Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

20. 06. 2017. 17:19   >>  16:54

NOĆ SOVA U PG

Mala ušara bogatstvo Ćemovskog polja

Sinoć je uspješno organizovana prva Noć sova u Podgorici sa ciljem popisivanja ptića male ušare (Asio otus).

Više od 50 učesnika, uključujući i zaposlene U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, čija kompanija je podržala organizaciju ovog događaja, prebrojalo je 48 ptića ove sove koja u glavnom gradu, gnijezdi jedino na Ćemovskom polju. Ovaj podatak pokazuje izuzetno bogatstvo Ćemovskog polja i jednu od najgušćih populacija male ušare u okruženju.

Pored popisa mladih sova, učesnici su imali priliku i da nauče nešto više o pticama Ćemovskog polja. Tako su imali priliku da vide i čuju neke od najzanimljivijih ptica u Crnoj Gori kao što su leganj, noćni potrk, ali i druge sove kukumavku i ćuka, saopštavaju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Ovom akcijom Centar nastavlja uspješnu saradnju sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom, treću godinu zaredom. 

"Prethodne dvije godine, u saradnji sa ovom kompanijom, postavljali smo specijalne kućice za gniježđenje grabljivica, na visokonaponskim stubovima u cilju podrške populaciji sivog sokola. Ove godine odlučili smo se na naučno-istraživački rad, koji je pristupačan građanima i djeci, kako bi popularizovali istraživanja harizmatičnih vrsta, koje su istovremeno odlični pokazatelji očuvanosti prirode, a čije praćenje trenda populacije je od izuzetne važnosti za prepoznavanje i zaštitu važnih staništa, kakvo je Ćemovsko polje (IBA – važno međunarodno stanište za ptice, i IPA – važno međunarodno stanište za biljke)", navodi se u saopštenju.

Ćemovsko polje je posljednja stepa u Crnoj Gori, u čijim rijetkim šumama zimuje i gnijezdi mala ušara (Asio otus). Noć sova organizovana je u cilju prikupljanja što više podataka o ovoj zaštićenoj vrsti, obzirom da je karakteristična za otvorenija staništa da trend njene populacije (pad ili rast), može pokazati stepen očuvanosti životne sredine glavnog grada.

Noć sova, inspirisana je prvim cenzusom velike ušare (Bubo bubo), koji je organizovan krajem februara na padinama Rumije, Sutorine i u kanjonu rijeke Cijevne, zahvaljujući podršci projektnog tima za uspostavljanje Natura 2000 mreže zaštićenih područja u Crnoj Gori i Delegaciji Evropske unije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније