Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 07. 2017. 18:54 >> 18:29

DOBRI USLOVI NA KRNOVU

Bolje biznis na selu, nego u gradu

Nakon višegodišnjeg rada u građevinarstvu, Zoran Korać iz Bjeloševine u Župi Nikšićkoj od nedavno započeo je "biznis" u poljoprivredi.

Korać je jesenas kupio sedamdesetak ovaca i u maju izdigao na katun Trešnjica na planini Konjsko. Za stado treba pripremiti sijeno, pa Korać, ovih dana, ima pune ruke posla na katunu Gvozd na Krnovu.

"Pokošeno je blizu pet stotina bala sijena. Manje je sijena nego prošle godine. Bilo je proljetos mraza, a malo kiše i livada nije đubrana. I sijeda brada prevari, a ovčije đubrivo nikada", kaže Korać.

Na Krnovu i ove godine, većina livada ostaće nepokošeno.

"Malo je mladih koji izdižu, a kada se kosi mehanizacija završi posao. Rijetki su oni koji uzimaju kosu u ruke kako se nekada radilo", riječi su Koraća.

Jagnjad nije teško prodati.

"Za krsnu slavu Lučindan i Aranđelovdan nije teško prodati jagnjad. Zarada je od bijelog mrsa. Nadam se da ćemo od iduće godine kupiti skorup. Iako, žena radi na državni posao, voljna je da razlijeva skorup i pravi sir", pripoviojeda svoje planove vrijedni domaćin.

Na katunima Trešnjica i Gvozd, dobri su uslovi za život i stočarenje. Struja je dovedena, dobar je put, a ima i vode u bistijernama. Mladi čovjek, "od napretka" kako se kaže u narodu planira i da poveća proizvodnju. Prva je godina najteža.


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније