Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

18. 07. 2017. 21:13   >>  20:53 92

GAŠENJE POŽARA

"Antonov" stigao, očekuju se još tri letjelice

Protivpožarni avion iz Ukrajine sa devet članova posade i pratećeg osoblja sletio je oko 20.30 na tivatski aerodrom.

Riječ je o avionu tipa Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva „dromadera“ Direktorata za vanredne sutuacije MUP-a gasiti požare na Luštici

On vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara i to pri brzini od 240-260 km/h.

Kanader iz Ukrajine u Crnu Goru dolazi kroz NATO-ov mehanizam za civilnu pomoć, poručio je ranije danas predstavnik NATO-a Pjer Kazalet

Takođe, ujutro se očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma.

"Na osnovu zahtjeva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u , oko 21 h očekuje se slijetanje na Tivatski aerodrom ukrajinskog protivpožarnog aviona AN 32P, čiji kapacitet je 8000 litara vode, a sjutra ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode", saopštio je Direktorat za vanredne sutuacije MUP-a.

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Air Tractor iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev obavijestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i priatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sjutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori.

Radev je naglasio da je Bugarska spremna da pruži i svaku drugu pomoć našoj zemlji. Vujanović je kazao da to doživljava potvrdom bliskosti i prijateljstva dvije države.

Crna Gora uputila je juče poziv NATO-u za pomoć u vidu 2 Kanadera kako bi se na poluostrvu Luštica izborila sa velikim požarima.

"Čim smo dobili poziv proslijedili smo zahtjev državama članicama koje posjeduju ovu vrstu avijacije i pronalaženje je u toku. Crna Gora će odmah nakon toga stupiti u kontakt sa zemljom koja posjeduje traženu vrstu Kanadera i pomoć će biti upućena na lice mjesta ", saopšteno je Televiziji Crne Gore iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Takođe, MUP se zahvalio na podršci koju su, u kritičnim trenutcima, iskazale Srbija i Bosna i Hercegovina.

Пратите нас на

Коментари92

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније