Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

25. 08. 2017. 08:11 >> 07:45
5

ZAVOD ZA ŠKOLSTVO

Pripremaju nastavnike da predaju po novom

U jeku skandala oko prepisivanja hrvatske reforme obrazovanja od Zavoda za školstvo Crne Gore, juče je u Podgorici održano savjetovanje nastavnika kako bi oni bili spremni da predaju po reformisanom modelu.

Naime, Zavod za školstvo je ove sedmice počeo sa realizacijom planiranih savjetovanja o implementaciji novog Nastavnog plana u osnovnoj školi.

"Savjetovanja su predviđena za direktore, pomoćnike direktora, pedagoge i predsjednike stručnih aktiva razredne nastave i sve nastavnike koji predaju predmete koji su najviše izmijenjeni, ali su izmjene takvog obima da se mogu uspješno realizovati u predstojećoj školskoj godini (Biologija, Geografija, Informatika i Hemija)", saopšteno je Dnevnim novinama iz Zavoda za školstvo.

Prvo savjetovanje održano je u ponedjeljak u Budvi, za 32 osnovne škole iz Bara, Ulcinja, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora i Herceg Novog. Dvije edukacije su održane u srijedu u Bijelom Polju za čitav sjever Crne Gore (za 67 osnovnih škola), za Podgoricu i Danilovgrad savjetovanje je održano juče u Podgorici za 33 osnovne škole, a za 30 osnovnih škola iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka savjetovanje će danas biti realizovano u Nikšiću.

"Reformska rješenja stručnoj javnosti predstavljaju predstavnici Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike i Ministarstva prosvjete", navode u Zavodu.

Kako ističu, savjetovanja su osmišljena da se pomogne školama da na najracionalniji način implementiraju nove nastavne programe.

"Da razumiju novu metodologiju predmetnih programa zasnovanih na ishodima, da mogu da planiraju (godišnje i neposredno) realizaciju predmetnih programa s obzirom na izmijenjene okolnosti, da se postojeća pedagoška dokumentacija iskoristi za njeno vođenje uvažavajući novonastale okolnosti i da se ponude najcjelishodnija rješenja za prelaze u pojedinim predmetnim programima koji su doživjeli najviše promjena, a koje izazivaju nedoumice kod nastavnika u pogledu njihove realizacije", predočili su u Zavodu.

Savjetovanja pojašnjavaju i koji će udžbenici biti korišćeni tokom predstojeće školske godine.

"Dosadašnja savjetovanja su protekla u prijatnoj i konstruktivnoj atmosferi i po ocjenama prisutnih ispunjavaju očekivanja u pogledu otklanjanja nedoumica u vezi sa implementacijom novina u narednoj školskoj godini. Nastavnici najviše nedoumica imaju oko privremenih planova za predmetne programe koji su pretrpjeli najviše izmjena, ali će Zavod za školstvo i nakon savjetovanja u tom dijelu nastaviti da kontinuirano daje podršku školama i stručnim aktivima", dodali su u Zavodu za školstvo.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније