Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 08. 2017. 08:53   >>  08:27 1

U POŽARU

U Baru izgorjelo preko 300 maslina

U požarima koji su prethodnih dana zahvatili barsku opštinu štetu je pretrpjelo više od tri stotine stabala viševjekovnih maslina, ocjenjuju predstavnici Društva maslinara Bar.

Predstavnici društva maslinara Bar, sekretar Fahrudin Mujić i predsjednik Ćazim Alković i maslinari iz Šušnja, Božo Šaltić i Ivo Perajković tokom obilaska požarom oštećenih i uništenih maslinjaka u velikom maslinarskom kompleksu "Plagari" konastovali su ogromne štete na stablima maslina koja su stara od 100 do 500 godina pa i mnogo više.

"Mnoga stabla su potpuno izgorjela i ostale su samo zelene grane pune plodova, dok su kod pojedinih nagorjele samo pojedine grane", navodi se u saopštenju Društva maslinara Bar.

Oni procjenjuju da je štetu pretrpjelo više od tri stotine stabala viševjekovnih maslina.

"Šteta je ogromna i nenadoknadiva, niko više ne može vratiti stabla koja su na ovim terenima opstala više od 500 godina. Štetu su pretrpjele stare šušanjeske i spičanske porodice Glavanović, Perić, Šaltić, Paladin, Perajković i mnoge druge a posebno je žalosno bilo vidjeti potpuno sagorjeli maslinjak Nadbiskupije Kotorske gdje je 40 stabala maslina potpuno uništeno", navodi predsjednik Društva, Ćazim Alković.

Šteta bi, kaže Alković, bila mnogo veća da nije bilo požrtvovanih vatrogasaca, policajaca i vojnika a posebno priznanje odaje šušanjskim momcima i domaćinima koji su, kako je kazao, bili jedinstveni i spremni da se žrtvuju kako bi sačuvali svaku kuću ali i stablo masline više.

"Njih više od pedeset je noć provelo zajedno sa vatrogascima i dalo sve od sebe da se požar obuzda", kaže Alković.

On napominje da je situcija u kojoj su se našli prethodnih dana pokazala da su u Društvu maslinara bili u pravu kada su govorili da je izgradnja puteva kroz maslinjake jako značajna ne samo za obradu maslina i primjenu agrotehničkih mjera već i za zaštitu od požara.

"Da je u ovom dijelu grada bilo više maslinarskih puteva šteta bi sigurno bila značajno manja", tvrdi Alković.

U Društvu maslinara se nadaju da će Opština Bar i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nakon detaljne procjene štete na maslinjacima opredjeliti određenu pomoć i podršku kako bi posljedice požara koliko toliko bile ublažene.

"I Šušanjski maslinari su se kao i ostali Barani radovali ovogodišnjem rodu maslina i željno čekali berbu, ali na žalost stihija je učinila svoje i uništala sve a ne samo ovogodišnji rod. Teško je bilo gledati nagorjele grane pune zelenih plodova. Ako se uzme da je svaka maslina mogla dati 30 kilograma kvalitetnog ploda može se zaključiti da je propalo deset tona ploda odnosno u ranoj berbi najmanje tonu vrhunskog maslinovog ulja", navodi se u saopštenju.

Maslinari napominju da se iz te nedaće mora izvući pouka i da ubuduće moraju biti svjesni da je udruživanje neophodno i da se samo zajednički mogu izgraditi maslinarski putevi čime će se pored ostalog i značajno poboljšati protivpožarna zaštita maslinjaka.

"Takođe, maslinjaci se bez obzira na rod maslina moraju redovno čistiti i održavati urednim što svakako u velikoj mjeri eliminiše mogućnost požara. Važno je da u požaru nije bilo žrtava i povreda, da ni jedna kuća nije izgorjela a vrijedni maslinari će povratiti svoje maslinjaka i Šušanjanji će se i dalje ponosti vrhunskim maslinovim uljem iz Plagara", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније