Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

25. 12. 2017. 12:53 >> 12:20

PREPORUKE AGENCIJE

U ručni prtljag lap topovi, mobilni, tableti...

Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) objavila je, uoči predstojećih praznika i očekivane povećane frekvencije avio saobraćaja, sigurnosnu preporuku za vazdušne prevoznike i putnike o tome kako sigurno da lete noseći prenosne elektronske uređaje.


Preporuka je da se elektronski uređaji sa litijumskim baterijama, kao što su lap-topovi, mobilni telefoni, tableti ili elektronske cigarete, nose u prtljagu koji se nalazi u putničkoj kabini, a ne u prtljagu koji se predaje. 

Preporuku EASA-e objavila je i crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo.

Kako se navodi, važno je da vazdušni prevoznici informišu putnike da pomenuti elektronski uređaji treba da se nose u putničkoj kabini kada god je to moguće. 

"Litijumske baterije koje sadrže ovi uređaji se mogu zapaliti ukoliko su oštećene ili previše zagrijane. Zbog toga je važno da su uređaji sa litijumskim baterijama smješteni u putničkoj kabini, kako bi se omogućilo posadi da brzo djeluje u slučaju nezgode“, objašnjeno je u sigurnosnoj preporuci EASA-e.

U slučaju većih prenosnih elektronskih uređaja, koji se moraju nositi u predatom prtljagu, postoje posebna pravila. 

Ti uređaji moraju da budu potpuno isključeni i efektivno zaštićeni od slučajnog aktiviranja. 

"To znači da svaka aplikacija, alarm ili unaprijed podešena konfiguracija koja ga može aktivirati mora da bude deaktivirana prije pakovanja uređaja u kofer. Uređaje treba zaštititi od slučajnog oštećena adekvatnim pakovanjem ili oblaganjem u tkaninu, a takođe ih treba pakovati odvojeno od zapaljivih materijala kao što su parfemi ili aerosoli“, navedeno je u preporuci.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo i EASA podsjećaju da je konačna odluka u vezi sa primjenom preporuka na vazdušnim prevoznicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније