Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 07. 2013. 08:29 >> 08:59
10

ČEKAJU PROMJENU POLA

Tri muškarca biće žene

Četvoro građana čeka na promjene pola koje će od jeseni obavljati ljekari u crnogorskim zdravstvenim institucijama, potvrdio je za Blic Crna Gora Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT foruma "Progres".

On je kazao da je riječ o "četiri osobe iz raznih krajeva Crne Gore" tri muškarca i jedna žena promijeniće pol.

"Trebalo bi da se promjene pola obave u Crnoj Gori i da se formiraju ljekarski timovi koji bi mogli realizovati te operacije. Ukoliko crnogorsko zdravstvo ne bude spremno na jesen, operacije će biti obavljene u regionu, najvjerovatnije u Beogradu", kazao je Cimbaljević.

Zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu u martu, država je obavezna da finansira 80 odsto troškova operacija promjene pola.

Uvođenjem promjene pola u obavezno zdravstveno osiguranje Crna Gora je, kako smatraju u nevladinoj organizaciji LGBT forum "Progres", potvrdila privrženost ljudskim pravima i politici ravnopravnosti.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope pozvala je ranije države članice da osiguraju dostupnost tretmana promjene pola i jednaki tretman transrodnih osoba u okviru sistema zdravstvene zaštite.

U LGBT forumu "Progres" smatraju da je Crna Gora u ovom smislu za relativno kratko vrijeme postigla napredak, na kojem joj, kao su naveli, mogu pozavidjeti i države sa znatno dužom demokratskom tradicijom.

Podgoričanin Marko Bojanić, muškarac zarobljen u tijelu žene, nije čekao da se steknu uslovi da se promjena pola obavi u Crnoj Gori-on je prvi Crnogorac za koga se zna da je promijenio pol operacijom.

Marko je prvu operaciju obavio u Rimu, da bi kasnije uslijedile još tri operacije dvije u Beogradu i još jedna u Rimu. Poslije promjene pola Marko se vjenčao sa Beograđankom Slavicom.

Bio je decenijama šikaniran od rođaka i od oca koji ga je tukao gotovo do smrti, a jedino ga je majka razumjela. Ona mu se, kako je kazao, kada je napuštao roditeljsku kuću izvinila jer nije mogla da mu pomogne.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније