Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

17. 01. 2018. 16:38 >> 16:28
13

GLASOVIMA DPS-A

Častili Porto Montenegro sa 5,5 miliona eura

Skupština Opštine Tivat, glasovima odbornika DPS-a usvojila je odluku kojom su se, odrekli ukupno 5,5 miliona eura, koje je Porto Montenegro gradu trebao da plati za komunalije.

Za „Odluku o davanju saglasnosti na predlog Ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Opštine Tivat i Adriatic Marinasa“, glasalo je 17 odbornika DPS-a.

Pet odbornika SD i HGI bili su uzdržani dok je protiv odluke, bilo osam odbornika tivatskih opozicionih stranaka SDP, Tivatske akcije, DSS, SNP, Bokeškog Foruma i Arsenala za Tivat.

Glasanju, koje je na insistiranje opozicije obavljeno javno prozivkom, prethodila je žučna rasprava od skoro četiri sata.

„Vodili smo teške pregovore, nije Porto Montenegru ništa oprošteno i nije riječ ni o kakvom čašćavanju. Nije tačan podatak naveden u medijskim napisima da se radi o 12 miliona eura već je riječ o iznosu od 5,5 miliona“, rekla je predsjednica opštine Snežana Matijević dodajući da je opština za komunalije od Porto Montenegra do sada naplatila 7,5 miliona eura, prenosi Radio Tivat. 

Ona je navela da će naredni ugovor o poravnanju sa Porto Montenegrom donijeti opštini prihode. Istakla je da je Porto Montenegro do sada u projekat uložio 479 miliona eura, u narednom periodu očekuju se investicije od 100 miliona i da na projektu radi između 800 i 1.200 zaposlenih.

Predstavnici tivatske opozicije, Miomir Abović i Mirko Kovačević iz Tivatske akcije, Andrija Petković (BF), Budimir Cupara (AzT), Darinka Kašćelan (SNP), Dejan Risančić (DSS), Bernarda Mošković i Ivo Marić iz SDP, kao i Ivan Starčević spred NVO Matica Boke tvrdili su da je odluka nezakonita i neustavna jer opština Tivat nije potpisnik kupoprodajnog ugovora o prodaji imovine MTRZ „Sava Kovačević“ 2006. godine i samim tim nema nikakvu pravnu obavezu.

„Zašto nekome poklanjamo 5,6 miliona eura kad to ne moramo da radimo?“, upitao je Igor Petković (SD).

Glavna administratprka Marija Sijerković (DPS) priznala da je opozicija u pravu kada tvrdi da ugovor o prodaji Arsenala iz 2006, koji su potpisali bivši vlasnik Porto Montenegra Piter Mank i premijer Milo Đukanović direktno ne obavezuje Opštinu Tivat da Portu oprašta milionske iznose komunalija.

„Tačno je da Opština nije potpisnik tog ugovora, međutim po članu 147 Zakona o obligacionim odnosima, postoji mogućnost da Opština prihvati ovakvu vrstu obaveze. Nije u pitanju pravna, već politička odluka da se to i uradi“, obrazložila je Sijerković.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније