Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović, TVCG

18. 01. 2018. 23:06 >> 22:45
1

PRUŽNI PRELAZI

Nikšić: Ko će i kada postaviti branike?

Nezgoda koja se prije dva dana desila na pružnom prelazu na Malom mostu, u nikšićkom naselju Kličevo, otvorila je pitanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju budući da na konkretnom mjestu ne postoje zaštitni branici. Zapravo u Nikšiću je nekoliko takvih prelaza, većina njih na industrijskim kolosjecima koje koriste Željezara i rudnici Boksita i na njima nema branika, iako je to zakonom predviđeno.

Ovakve scene na pružnim prelazima u Nikšiću nažalost nijesu rijetke. U nezgodi koja se na Malom mostu u Kličevu desila prije dva dana mladić je srećom prošao sa lakšim povredama.

Prizori su to kojih sa sa kućnog praga tokom minule decenije nagledao i mještanin Mišo Golubović. Pružni prelazi bez branika veliki su problem kaže on, ali i nesavjensi vozači koji jure preko njih. U to smo se i sami uvjerili.

"Čovjek je tuda prošao sa mercedesom 80 na sat. Ne inetersuje ga jednostavno. Tako ljudi voze. Ili da se stave 'ležeći policajci' tu prije šina, nešto da se radi. Ovako se više živjeti ne može", rekao je Golubović. 

Iako Zakon o bezbjednosti željezničkog saobraćaja predviđa postavljanje branika, nijedan od prelaza kroz Kličevo nije obezbijeđen.

U Željeznićkoj infrastrukturi kažu da se radi o industrijskom kolosjeku i da to nije njihov problem.

"Putni prelaz Kličevo na kojem se prije par dana dogodio udes nije u nadleznosti ŽICG, već kompanije Rudnici Boksita Nikšić. Budući da je to njihov industrijski kolosjek, njihov je i putni prelaz koji su u obavezi po zakonima da obezbjedjuju i održavaju", saopštili su iz ŽICG.

Nadležnosti se međutim ograđuju i iz frime Uniprom metali koja sada gazduje rudnicima Bokista i čija se ruda odvozi pomenutim kolosjecima.

"Monte kargo preuzima rudu u Radnoj jedinici Gračanica, odvozi je i konstatuje zapisnikom preuzetu robu. Pružni prelaz Mali most je u vlasništvu Toščelika koji ne koristi usluge pruge, ali je prelaz obilježen saobraćajnom signalizacijom. Postavljanje rampi izvodi se po Zakonu o izgradnji objekata i uređenju prostora i nije u nadležnosti naše kompanije", navode iz Uniproma.

Nakon svega, postavlja se pitanje čija je onda nadležnost, te ko će i kada postaviti branike. Solomonsko rješenje na terenu je voz koji usporava i nesnosna buka sirena u blizini prelaza kaže Mišo. Vjeruje da će ipak neko postaviti rampe koje su nekad na tom mjestu i postojale.

"Evo stražara je tu nekadašnja. To je ostatak od pružnog prelaza. Međutim, sad je velika frekvencija vozova koji voze rudu i oni tu nešto moraju rješavati", dodao je Golubović.

Osim industrijskih u Nikšiću postoji i putnički kolosjek koji prolazi kroz Straševinu. Rampa na tom prealzu već sedmicu je u kvaru nakon što je nesavjesni vozač udario u u nju i oštetio je.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније