Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

25. 01. 2018. 12:43 >> 12:10
8

USTAVNI SUD

Rijaliti ne može prije 23 sata

Ustavni sud Crne Gore ocijenio je da ograničenje slobode emitera da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 časa ima legitiman i opšti interes.


Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije "Pink M" za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, saopštila je Agencija za elektronske medije (AEM).

Ovim rješenjem je utvrđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom 18 i emituju isključivo u periodu od 23 do šest sati ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Agencija je 2016. godine usvojila tu normu, u cilju zaštite maloljetnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj djeteta.

"Kroz unaprijed jasno i vidno označavanje takvih sadržaja i distribucije na način za koji je najmanje vjerovatno da će ga dijete koristiti", kaže se u saopštenju.

Agencija je cijenila dva oprečna interesa koja mora da štiti: javni interes, odnosno pravo na zaštitu maloljetnika i pravo, odnosno slobodu emitera na komercijalno poslovanje.

"Ustavni sud je ocjenio da ograničenje slobode emitera, da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 sata, ima legitiman, kvalifikovani i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala i da je navedena mjera proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloljetnika i ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније