Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

08. 02. 2018. 14:01 >> 14:16

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podizati svijest o doniranju organa

Crna Gora mora da podiže svijest građana o značaju doniranja organa, ocijenjeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića sa ljekarima iz Hrvatske uz čiju podršku se sprovodi transplantacioni program.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrapović je zahvalio doktorima Željku Kaštelanu i Jasni Brezak na kontinuiranoj saradnji sa crnogorskim zdravstvenim sistemom u oblasti transplantacionog programa koji se sprovodi od septembra 2012.godine.

"Na sastanku je bilo riječi o dostignućima Crne Gore u ovoj oblasti, daljem ulaganju u njen razvoj, kao i o edukaciji naših ljekara u hrvatskim zdravstvenim centrima, uvažavajući činjenicu da Hrvatska decenijama unazad sprovodi transplantacioni program, koji je po ostvarenim rezultatima u svjetskom vrhu", navodi se u saopštenju.

Hrapović je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo obnavljanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa između Crne Gore i Hrvatske.

"Kojim je predviđeno da se državljani naše zemlje mogu upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa pri Eurotransplantu, fondaciji koja povezuje donore sa primaocima organa", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su Kaštelan i Brezak istakli da je Crna Gora svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema.

"Na sastanku je zaključeno da, i pored svih dostignuća u ovoj oblasti, Crna Gora mora da radi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja organa“, kazali su iz Ministarstva. 


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније