Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 07. 2013. 17:43 >> 17:43

ZBOG DISKRIMINACIJE

Mladi sa hendikepom pisali Krivokapiću

Predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom pisali su predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću zbog nepristupačnosti zgrade Skupštine.

U saopštenju za javnost su kazali kako su njihove predstavnice, Marina Vujačić i Miroslava-Mima Ivanović prisustvovale sjednicama Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport  9. Jula i danas. Na tim sjednicama raspravljano je o setu Zakona iz oblasti obrazovanja.

„Ovom prilikom, zbog nepristupačnosti zgrade Skupštine, Marina i Mima su bile žrtve diskriminacije, o čemu je 8. i 10. jula Miroslava-Mima Ivanović mail-om obavijestila predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i zatražila hitan sastanak. S obzirom da nije bilo odgovora na poslate mejlove, 16. jula je predat i pisani dopis u kome se zahtijeva sprovođenje mjera radi prilagođavanja zgrade Skupštine Crne Gore, jer će u suprotnom Miroslava-Mima Ivanović zatražiti sudsku zaštitu svojih prava“.

Iz Udruženja su zahvalili članovima Odbora za prosvjetu, nauku,  kulturu i sport koji su jednoglasno podržali predlog predsjednice Odbora Branke Tanasijević, da se ovaj Odbor obrati Kolegijumu u cilju rješavanja pomenutog problema.

„Napominjemo da se na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o zabrani diskriminacije lica s invaliditetom može pokrenuti tužba zbog nepristupačnosti javnih ustanova i nepreduzimanja radnji za otklanjanje iste, u roku od tri mjeseca po pretrpljenoj diskriminaciji. Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata definisan je rok za prilagođavanje objekata u javnoj upotrebi, koji ističe u avgustu ove godine“, piše u saopštenju.

U Udruženju se nadaju „da će institucija u kojoj je usvojen set zakona kojima se obezbjeđuju ljudska prava osoba s invaliditetom, posebno Ustav Crne Gore, u čijem se članu 68 jemči posebna zaštita lica s invaliditetom, iste zakone ispoštovati u praksi“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније