Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 02. 2018. 20:51 >> 22:18

"IZ PRAVOG UGLA"

Novinar je isključivo u službi javnosti

Novinari su dužni da služe javnosti, a ne interesima moćnika, ili vlasnika medija, ocijenila je analitičarka medija i programska direktorka Mirovnog instituta iz Ljubljane Brankica Petković, u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG. Ona smatra da se, zbog nezavisnosti, mora povećati broj članova Savjeta Javnog servisa, kao što je to urađeno u Sloveniji.

Petković je ocijenila da je novinarski poziv, poziv služenja javnosti i obavještavanja građana i traženja informacije kako bi informisali građane.

"Onog trenutka kada novinar služi nekom drugom interesu, pogotovo partikularnim interesima centara moći ili vlasnika, onda to nije novinarstvo", ocijenila je Petković.

Ona navodi da mediji u zemljama bivše Jugoslavije moraju odigrati svoju demokratsku ulogu.

"Ako te ne igraju, pitanje je da li se trebaju zvati medijima. Danas je, pogotovo u očima građana, potpuna zbrka i zabuna šta su to mediji, novine. I meni se čini smo potpuno dezorjentisani i kao građani i kao oni koji sudjelujete u proizvodnji novinarstva i medija, jer se ne prepoznaje ta razlika. Medijem se zove nešto što je potpuno instrumentalizovano za propagandu i nešto što je potpuno ustanovljeno i radi samo za građane", ocijenila je Petković.  

Ističe da je naročito zanimljivo pratiti tok novca.

"I tada u devedesetim i sada je puno važnije pitanje tokova novca i kako se i šta dogodilo i tada i sada. Jer, neki voditelji koji su se proglašavali za narodne junake su se obogatili ovako ili onako, a građani već 28 godina tonu u siromaštvo", kazala je Petković.

Ona smatra da su novinari u regionu sami pristali da moraju biti, ili sa vlašću, ili sa opozicijom.

"Kao da je stranačka politika element koji nas opredjeljuje. Zašto smo dozvolili da nas na taj način instrumentalizuju te stranačke strukture, dok one usmjeravaju, pogotovo javna sredstva u svoju korist", kazala je Petković i dodala da je to povezano sa "divljim kapitalizom koji nas je sustigao." 

Petković je naglasila da su novinari jedino novinari, ako slobodno rade i misle.

"Vlasništvo i finansiranje medija su, što su naša istraživanja potvrdila, ključni instrument kako se uništava ta uloga medija kao službenika javnosti. Jer se vlasništvo u našim državama ne stiče i sa njim upravlja sa namjerom da se proizvode informacije i pravili mediji, informisali građani. Vlasnici medije kupuju uglavnom zato da bi ih koristili kao sredstvo za uticanje na neke druge svoje poslove", kazala je Petković. 

Ona dodaje da su u regionu, za razliku od Zapada, rijetki vlasnici koji imaju samo medije.

Za Javni servis je važno da ima najveće povjerenje građana, smatra Petković i dodaje da je slovenački Javni servis prvi po povjerenju u toj zemlji, iako nije po gledanosti.

Model finansiranja RTCG nije dobar

Petković smatra da nije dobar model finansiranja RTCG, odnosno izdvajanje 0,3 odsto iz crnogorskog BDP-a na godišnjem nivou.

"Svi istraživači isto tvrde, jer Javni servisi su upravo mediji koji su napravljeni za građane i model finansiranja je uspostavljen zato da bi građani osjećali direktno vlasništvo nad Javnim servisom", ocijenila je Petković. 

Treba, kako navodi, povećati broj članova Savjeta Javnog servisa i time smanjiti mogućnost preuzimanja kontrole od strane političkih partija.

"Za Sloveniju se ne može reći da je zemlja u kojoj Vlada kontroliše Javni servis, ili novinare", kazala je Petković. Ona smatra da se moraju poštovati odluke suda u slučaju razriješenih članova Savjeta RTCG i štititi nezavisnost Javnog servisa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније