Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

02. 04. 2018. 13:30 >> 13:24
14

DAKOVIĆ SMATRA

Građani sve više prepoznaju značaj Vojske CG

Građani Crne Gore (VCG) sve više prepoznaju značaj Vojske kao institucije i vjeruju u njene kapacitete, rekao je vršilac dužnosti načelnika Generalštaba VCG, Ilija Daković.


On je ocijenio da to pokazuje interesovanje mladih da uđu u redove VCG, kao i novija istraživanja javnog mnjenja o ugledu Vojske u društvu, odnosno stepena povjerenja građana u nju. 

"To nam je izuzetno značajno, jer predstavlja potvrdu da smo na pravom putu, kao i garanciju budućeg razvoja", kazao je Daković u autorskom tekstu za magazin Partner.

Prema njegovim riječima, u Vojsci se čini sve da se podmlade njeni redovi, da se poveća nivo znanja i kadrovskih kapaciteta. 

"Naš je cilj – mlađi i stručniji kadar, kombinovan znanjem i iskustvom starijih. Ulažemo u osposobljavanje, obučavanje, u školovanje. Izvjesno je da će naš kompletan komandni sastav u budućnosti biti sa diplomama uglednih vojnih akademija u svijetu", kazao je Daković.

On je naglasio da jedan od ciljeva razvoja VCG podrazumijeva jačanje socijalno-materijalnog statusa njenih pripadnika. 

"Ali, trudićemo se da uniformu VCG nose samo oni koji to zaslužuju svojim odnosom prema zemlji, državi i njenim građanima. Jer, za VCG patriotizam nije istrošena riječ", kazao je Daković. 

On je ocijenio da su na planu modernizacije VCG i razvoja sposobnosti njenih pripadnika napravljeni značajni iskoraci. "U određenim segmentima zadovoljeni su i najzahtjevniji međunarodni standardi".

"U toku je uspostavljanje Operativnog centra za nadzor vazdušnog prostora u Vazduhoplovstvu VCG, a planiramo i nabavku savremenog radara u cilju zaokruženja sistema za nadzor vazdušnog prostora i njegovog uvezivanja u NATO sistem nadzora", rekao je Daković.

Prema njegovim riječima, nabavka novih helikoptera Bell 412, predstavlja izuzetno značajan korak u oblasti opremanja VCG. 

"Novi helikopteri, uz adekvatnu obučenost kadrova, značajno će unaprijediti kapacitete Vazduhoplovstva VCG da reaguje u vanrednim situacijama različite prirode, omogućiti diversifikaciju zadataka te jedinice, ali i mobilnost jedinica Vojske, posebno manjih, specijalnih sastava", rekao je Daković. 

On je kazao da, upoređujući broj crnogorskih predstavnika u međunarodnim misijama i operacijama sa brojem predstavnika većih država, to može izgledati skromno. 

"Ali, po stepenu profesionalizma i požrtvovanosti, po uspješno realizovanim zadacima, naši vojnici su potpuno ravnopravni sa kolegama iz oružanih snaga drugih država. Njihov broj u odnosu na veličinu i brojnost VCG zapravo je procentualno često mnogo viši", kazao je Daković.

Kako je rekao, ocjene crnogorskih vojnika od njihovih komandira i komandanata u misijama, daju mu za pravo da ravnopravno razgovara sa svojim kolegama iz oružanih snaga drugih država.

"Da ponosno kažem da sam na čelu stroja koji profesionalno izvršava sve zadatke, poštujući principe i načela, bez obzira na okolnosti", kazao je Daković.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније