Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

12. 04. 2018. 08:25 >> 08:19
2

NA SINJAJEVINI

Park ili poligon - odlučiće Vlada

Sinjajevina, jedna od naših najljepših planina, uskoro bi mogla postati Regionalni park. Taj projekat pokrenula je prije nekoliko godina Opština Mojkovac za šta je dobila i novac od EU, oko 300.000 eura. U međuvremenu Ministarstvo odbrane traži od opština kojima Sinjajevina pripada da se izjasne o gradnji vojnih poligona na tom području.

 

Studija zaštite je urađena, a od proglašenja je dijeli samo potvrda u gradskim parlamentima Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Žabljaka i Danilovgrada.

U međuvremenu, opštinama Mojkovac i Kolašin stiglo je pismo od Ministarstva odbrane u kojem traže da se izjasne da li postoji smetnja da se baš na Sinjajevini, uskoro Regionalnom parku, grade vojni poligoni za bojna gađanja i za uništavanje ubojnih sredstava.

Predsjednica Opštine Kolašin kaže da je ta imovina knjižena na državu, Vlada njome upravlja, ali, dodaje, "ovo su građani Crne Gore, a Vlada je Crne Gore".

"Mislim da je jasno da Vlada ne može da odlučuje bez izjašnjenja građana, a u suštini to je i iskazano. Oni ovim pismom traže od opštine da se izjasni da li će to smetati ili ne. Tako sam ja shvatila", kazala je ona.

Iz Ministrastva odbrane objašnjavaju da je Vlada 2013. godine obavezala Ministarstva odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo održivog razvoja da utvrde kakav bi bio poligon za bojna gađanja i uništavanje ubojnih sredstava.

To je, kažu, utvrđeno 2014. a onda je Vlada zadužila ponovo njih, ali i Upravu za imovinu da nađu lokaciju.

Pojašnjavaju da se na Sinajevini neće uništavati viškovi naoružanja, što je u njihovom domenu, već neeksplodirana ubojna sredstva, uglavnom zaostala iz Drugog svjetskog rata, što je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Direktorata za vanredne situacije.

Šta je planirao Direktorat za vanredne situacije na Sinjajevini da uništava, na koji način, pod kojim uslovima i da li su uradili sve analize kako bi utvrdili da neće biti štetnih posljedica po jedinstvenu prirodu, nijesmo saznali jer su nadležni, kako su nam kazali, službeno odsutni.

Ako, u međuvremenu, Sinjajevina postane Regionalni park, članom 40 Zakona o zaštiti prirode, zabranjuju se sve radnje, aktivnosti i djelatnosti kojima se ugrožavaju obilježja, vrijednosti i uloga parka.

Opština Mojkovac, na zahtjev Ministarstva pozitivno odgovara. Predsjednik opštine Ranko Mišnić kaže da nijesu dali nikakvu saglasnost, već su se samo izjasnili.

"Niti mi imamo pravo da damo saglasnost, niti se bavimo tim, to je državna zemlja", rekao je on.

Predsjednica Opštine Kolašin o namjeri Ministarstva odbrane obavijestila je stanovnike tog kraja.

"Savina voda je jedino izvorište pitke vode u ovom dijelu Sinjajevine", kaže Petar Keker, predsjednik MZ Lipovska bistrica.

"Sve te vode bi bilo kakvim aktivnostima nekog većeg dometa bile ugrožene, a sa tim vodama bili bismo ugroženi i mi. Uz to bili bi ugroženi i pašnjaci, tamo još uvijek izdižu ljudi, izdignu stoku na planinu i sigurno to ni za koga nije dobro. Ako bi se tu mislila izgradnja nekog strelišta, za neko pješadijsko naoružanje, vjerovatno se niko ne bi bunio protiv toga, ali sve što je van toga nama smeta", kaže on.

Nevladinoj organizaciji Green home nije poznato da su rađene bilo kakve analize kako će uništavanje ubojnih sredstava uticati na životnu sredinu.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma na ovu temu kažu da vjeruju da će institucije naći najbolje rješenje, a Vlada je ta koja će donijeti konačnu odluku.

Opširniju verziju priče pogledate u emisiji TV Magazin, koja je na Prvom programu odmah nakon Dnevnika 2.

Svetlana Slavujević, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније