Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2018. 07:30 >> 07:28

PROBLEMI U DOBROTI

I majke donose drogu pacijentima

Izgradnjom posebne bolnice pri ZIKS-u za sudske pacijente, ali i otvaranjem posebnih odjeljenja za socijalne-hronične bolesnike, u mjestima odakle dolaze, ublažiće se problem velikog pritiska pacijenata u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Suad Numanović, nakon što je sa članovima odbora obišao tu ustanovu, najavio je izradu projekta i početak gradnje sudske bolnice.

Više je pacijenata nego mjesta u bolnici u Dobroti, jer su uz problem koji od osnivanja psihijatrije, prije 65 godina, imaju sa hroničnim bolesnicima, koji su tu zbrinuti doživotno, sada im upućuju i osuđenike kojima je propisano bolničko liječenje. SUAD NUMANOVIĆ,

“Sudsko-forenzička bolnica, dakle pacijenti koji bi trebali da se liječe u tako jednoj bolnici, koju nažalost Crna Gora nema, ali na našu sreću napravljen je strateški plan i napravljen je plan izrade projekta ove godine i nadamo se od sljedeće godine izrada same bolnice”, kazao je Numanović.

Kapacitet bolnice je 240 kreveta - od toga je 120 do 140 socijalnih i preko 70 sudskih.

“Prema svima se odnosimo na isti način, međutim ti pacijenti ponekad zahtijevaju posebno obezbjeđenje, dodatnu brigu, na odjeljenju mi imamo 20 kreveta na tom odjeljenju, gdje su ti najsloženiji slučaju”, kazao je Dragan Čabarkapa, direktor Bolnice za psihijatriju u Dobroti.

“Vi vidite da bolnica nema, naše odeljenje, ni obezbjeđenje, bolnica nema ni ogradu, ništa, znači može da pozove, da zove dilera, da zove druga, nekad i supruga, nekad čak smo imali primjeri majka da donese drogu na odjeljenje, znači mi smo odmah ugrozili, ne samo zdravlje tog pacijenta, nego zdravlje i drugih pacijenata koji hoće da se liječe”, navela je Marina Roganović, načelnica Odjeljenja za bolesti zavisnosti.

Prema svjetskim zdravstvenim trendovima problem socijalnih pacijenata rješava se stvaranja uslova za liječenje u kućnim uslovima, uz pomoć socijalnih službi i dispanzera za mentalno zdravlje, a prijeko potrebna ustanova za sudske pacijente trebalo bi pri ZIKS-u da bude izgrađena za tri godine.

Nevenka Macan, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније