Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2018. 20:54 >> 20:49

PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA

Neophodna dobra saradnja, u CG fali kadra

Za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala, neophodna je dobra međunarodna saradnja institucija, ističe šefica hrvatske Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Tamara Laptoš. U crnogorskoj Upravi policije smatraju da je problem i nedostatak kadra.

Šefica hrvatskog USKOK-a, koja je lično zastupala optužnicu u predmetu Sanader, kaže da procesuiranje slučajeva na najvišim nivoima nije završena priča.

U Hrvatskoj je 2009. donesen je zakon o kaznenom postupku koji je za predmete iz nadležnosti USKOKa uveotužilačku istragu, a u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije nijesu sami.

"Radi se o specijalizovanom odjeljenju policije u okviru ravnateljstva policije koji je pandan USKOK-u i sarađuje sa USKOK-om postupa po našim nalozima radimo zajedno u zajednickim tijelima na konkretnim predmetima, a isto tako na četiri županijska suda u četiori najveća grada uspostavljena su i odjeljenja USKOK-a", kazala je Tamara Laptoš na konferenciji o efikasnijoj borbi protiv korupcije koju je oragnizovao Institut alternativa.

Kada je riječ o Crnoj Gori, iz Uprave policije kažu da za efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala nijesu potrebna nova odjeljenja, već ljudi.

"Ono gdje bi trebalo pojačati je da se kadrovski popuni, jer to malo ljudi zna da kadrovski nijesu popunjena, ni Specijalno policijsko odjeljenje, ni Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala, ni Odsjek za borbu protiv privrednog kriminaliteta. Što se tiče korupcije, to isto primijenite i na borbu protiv organizovanog kriminala", kazao je rukovodilac Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminala SKP, Saša Milić.

Neophodna je i međunarodna reakcija.

"U našem radu se pojavljuje sve veći broj predmeta sa međunarodnim karakterom i bez efikasne međunarodne saradnje vi ne možete procesuirati. To smo odavno naučili da kriminal ne poznaje granice, a kriminalci nekad bolje sarađuju u tim međunarodnim odnosima od nas koji se bavimo ovim poslom", istakla je šefica hrvatskog USKOK-a.

Na unutrašnjem planu, USKOK obično sam prikuplja dokaze. U većem broju predmeta rade samostalno, ali ipak je značajna saradnja sa drugim državnim organima, zahvaljujući kojoj imaju pristup određenim bazama podataka. Takvu mogućnost, kako kaže Milić, u Crnoj Gori imalo je i Specijalno policijsko odjeljenje koje je osnovano prije dvije godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније