Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 04. 2018. 08:47 >> 10:42
1

OBORENI REKORDI

Najtopliji april ikad izmjeren

Prema preliminarnim podacima sa naših meteroloških stanica, april 2018. godine je najtopliji april u periodu instrumentalnih osmatranja.

U odnosu na uobičajenu temperaturu, pozitivna odstupanja srednje temperature se kreću od 3,70°C u Ulcinju do čak 5,70°C na Žabljaku, kazao je Portalu RTCG meteorolog Dragan Burić.

U Podgorici je srednja temperaura ovog aprila oko 18,80°C , što je gotovo za 5,0°C više u odnosu na odgovarajuću klimatsku normalu.

Burić je naveo da su oboreni i još neki rekordi.

"Tako je u Ulcinju i Podgorici 28. ovog mjeseca živa u termometru dostigla 32,40°C, odnosno 33,20°C, što je apsolutni maksimum temperature za april od 1949. godine", saopštio je Burić.

U ta dva grada, ovaj april biće upamćen i po rekordnom broju tropskih dana.

"Prvi put od 1949. godine april u Podgorici je imao tri tropska dana, a u Ulcinju je dva puta živa u termometru prešla 30°C", rekao nam je Burić.

Naveo je da je velika vjerovatnoća da će i tokom dva posljednja aprilska dana temperatura preći 30. podiok na Celzijusovoj skali, a to znači i povećanje broja tropskih dana.

"Naime, i tokom nedjelje i ponedjeljka, kao i za vrijeme prvomajskih praznika - u utorak i srijedu, očekuje se nadprosječno toplo vrijeme za ovaj period godine. Ali, svakodnevno popodnevni razvoj oblačnosti uslovljavaće tzv. nestabilnost lokalnog karaktera, odnosno mogućnost za ponegdje kratkotrajni pljusak i grmljavinu", kaže Burić.

Pad temperature i pogoršanje vremena, kako je najavio, očekuje se poslije praznika, u četvrtak.

"Što se količine padavina tiče, u centralnom i primorskom dijelu države ovogodišnji april biće i jedan od najsušnijih u instrumentalnom periodu", dodaje Burić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније