Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

23. 05. 2018. 11:10 >> 11:01
2

PODACI ZA 2017.

Socijalu prima oko 53.000 građana

Neko od prava iz socijalne zaštite, tokom prošle godine, koristilo je oko 53.000 građana Crne Gore, pokazuju podaci MONSTAT-a.

Osnovna materijalna davanja u socijalnoj zaštiti su: materijalno obezbjeđenje porodice, lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć i dodatak za djecu.

"Materijalno obezbjeđenje koristilo je 7.987 porodica i 24.586 članova porodica", navodi se u saopštenju MONSTAT-a o mjesečnom prosjeku socijalnih davanja u 2017. 

Pravo na ličnu invalidninu imalo je 2.343 osoba, pravo na njegu i pomoć ostvarilo je 14.539 osoba.

"Dodatak za djecu koristilo je 6.200 nosilaca prava na dodatak za djecu i 11.715 djece koja su koristila ovo pravo", pokazuju MONSTAT-ovi podaci.

Podaci u ovom Saopštenju dobijeni su od Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i odnose se na prosječan mjesečni broj nosilaca prava na materijalno obezbjeđenje, ličnu invalidninu, pomoć i njegu i dodatak na djecu u toku 2017. godine.

MONSTAT podsjeća da pravo na materijalno obezbjeđenje, kao osnovno materijalno davanje iz socijalne zaštite ostvaruje porodica, odnosno pojedinac ako je nesposoban za rad ili sposoban za rad pod uslovima propisanim Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Visina materijalnog obezbjeđenja za porodicu koja nema prihoda u 2017. godini iznosila je mjesečno od 66,68 eura za pojedinca, do
126,77 eura za porodicu sa pet i više članova.

Pravo na ličnu invalidninu imaju lica sa teškim invaliditetom. Visina lične invalidnine iznosi 180 eura mjesečno.

"Pravo na dodatak za njegu i pomoć ima lice kome je zbog tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili senzornih oštećenja ili promjena u zdravstvenom stanju neophodna njega i pomoć da bi imalo obezbijeđen pristup zadovoljavanju potreba. Visina dodatka za njegu i pomoć iznosi 66 eura mjesečno", saopštio je MONSTAT.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније