Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

09. 07. 2018. 16:40 >> 16:27
2

KCCG

Uspješne još dvije transplantacije bubrega

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uspješno su urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca.

Iz KCCG je saopšteno da je jedna transplantacija bila srodnička, majka je dala bubreg kćerki, dok je druga emotivna, supruga je donirala bubreg suprugu.

Oni su kazali da se i primaoci i davaoci organa uspješno oporavljaju.

“Transplantacioni program u Crnoj Gori započet je prije šest godina, a do danas je u našoj ustanovi urađeno 37 transplantacija bubrega od kojih 36 sa živog davaoca, a samo jedna kadaverična (organi uzeti sa moždano mrtve osobe)”, podsjetili su iz KCCG.

Oni su naveli da je cilj crnogorskog zdravstvenog sistema da zaživi kadaverična transplantacija.

“Na taj način bi omogućili svim pacijentima koji imaju potrebu za transplantacijom organa da i ovaj vid zdravstvene usluge dobiju blagovremeno, bilo u našoj ustanovi ili u referentnim centrima u okruženju”, piše u saopštenju.

Dodaje se da bi se tako izbjegle neželjene posljedice, a naročito, u poslednje vrijeme sve češći apeli za prikupljanje novca za transplantaciju organa u inostranstvu, “jer naša zakonska regulativa dozvoljava doniranje organa od bližih srodnika i od moždano mrtve osobe”.

“Veoma je važno podizanje svijesti građana za doniranje organa nakon moždane smrti. Ovim činom bi spasili mnoge živote”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније