Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

14. 07. 2018. 22:35 >> 22:20

POHODOM NA BOBOTOV KUK

Obilježeno 130 godina od začetka planinarstva u CG

Pohodom na Bobotov kuk i svečanom akademijom crnogorski planinari danas su na Žabljaku obilježili 130 godina od začetka planinarstva u CG čijim se začetnikom smatra učitelj Jovan Laušević

Svečanu akademiju povodom 41.memorijalnog pohoda na Bobotov kuk "General Danilo Jauković" i 130 godina od uspona na Bobotov kuk učiteja Jovana Lauševića, prvog domaćeg autora koji je 1888. u "Glasu Crnogorca" pisao o Durmitoru organizovao je Planinarski savez CG uz podršku Opštine Žabljak, NP Durmitor i Kluba vojnih planinara.

"Danas je veliki dan za crnogorsko planinarstvo,slavimo veliki jubilej, da se sjetimo jedne duge i lijepe priče o crnogorskom planinarstvu, da se sjetimo tih vandrednih pregalačkih napora koje su ulagali pioniri crnogorskog planinarstva. Teško je naći u cijelom svijetu primjer tolike sudbinske povezanosti jednog naroda i jedne države sa svojim planinama, "  kazao je predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore  Dragan Bulatović.

On je istakao da iako su crnogorci sudbinski vezani za svoje planine prvi istraživači, naučnici i planinari kod nas bili su stranci.

"Jedan od tih intelektualaca koji se zlatnim slovima upisao u istoriju crnogorskog planinarstva bio je Jovan Laušević. On je 1888 god u Glasu Crnogorca objavio svoju putopisnu reportažu o Durmitoru i taj se datum smatra začetkom cg planinarstva", poručio je Bulatović.

O životu Jovana Lauševića nema puno podataka osim da je rođen pod Durmitorom, da je službovao u više gradova Crne Gore i život okončao 1915. u Srbiji u doba Austrougarske okupacije, a crnogorski planinari već 130 godina hodaju njegovim stazama, kazao je Bulatović.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica kazao je da se sa ovakvim manifestacijama najbolje promovišu vrijednosti NPCG.

"Ovakvim događajima šaljemo poruku o značajnu vrijednosti NP koje treba čuvati za današnje i buduće generacije, i da je veoma važno da svi građani naše zemlje čuvaju NP, postuju unutrašnji red u parkovima, ustvari postujući pravila koja nam je ostavio učitelj Jovan Laušević i general Danilo Jauković i mnogi drugi poznati planinari", kazao je on.

U čast zacetnika planinarstva u CG danas je na Velikoj previji u Durmitoru postavljena spomen ploča Jovanu Lauševiću.

Senka Popović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније