Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

31. 07. 2018. 17:22 >> 17:07

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Kadrovski plan za razvoj ljudskih resursa

Kadrovski plan za organe državne uprave i službe Vlade doprinijeće razvoju ljudskih resursa i zahtjevima u pogledu optimizacije broja zaposlenih, ocijenjeno je iz Ministrarstva javne uprave (MJU).


Vlada je nedavno na predlog MJU donijela Uredbu o sadržaju, postupku i načinu pripreme i izmjene kadrovskog plana za organe državne uprave i službe Vlade.

Iz Ministarstva su agenciji Mina rekli da je unaprijeđeno upravljanje ljudskim resursima i uspostavljen efektivni sistem za praćenje i optimizaciju broja zaposlenih i mjerenje kvaliteta njihovog rada, kroz unapređenje kadrovskog planiranja, jedan od prioritetnih ciljeva, koji je utvrđen Strategijom reforme javne uprave 2016-2020.

Imajući u vidu ovakvo opredjeljenje, kako su naveli, Vlada je prvi put donijela podzakonski akt, kojim se na cjelovit način uređuju pitanja od značaja za institut kadrovskog planiranja.

„Donošenje kadrovskog plana, doprinijeće razvoju ljudskih resursa, zahtjevima u pogledu optimizacije broja zaposlenih, ali i jačanju kadrovskih kapaciteta u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji“, smatraju u MJU.

Iz tog resora su objasnili da se Kadrovskim planom, u skladu sa zakonom, planira broj zaposlenih, promjene u kadrovskoj strukturi i druga strateška pitanja upravljanja kadrovima u skladu sa budžetskim i strateškim planiranjem rada Vlade.

Kako kadrovski plan mora biti usklađen sa budžetskim planiranjem, podzakonskim aktom je prepoznata uloga Ministarstva finansija i Ministarstva javne uprave u njegovoj pripremi.

„Svaki organ će imati svoj kadrovski plan, i oni će biti dio zajedničkog Kadrovskog plana za sve organe državne uprave i službe Vlade, koji će donijeti Vlada“, rekli su iz MJU.

Oni su kazali da će kadrovski plan, osim što se donosi za kalendarsku godinu, radi boljeg, kvalitetnijeg i dugoročnijeg planiranja sadržati i projekcije za naredne dvije godine.

„To će znatno doprinijeti boljem i efikasnijem upravljanju kadrovima“, ocijenili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније