Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

31. 08. 2018. 12:35 >> 12:25
5

ŽIVKOVIĆ

Pitanje je žele li migranti da dođu i da se zadrže

Međunarodna ogranizacija za migracije (IOM) za Crnu Goru, u vezi sa mogućim prihvatanjem dijela migranata sa broda Dikoti, smatra da je pitanje da li oni žele da dođu u Crnu Goru i da se u njoj zadrže.


Brod na kojem se nalazi 150 migranata, većinom iz Eritreje, već danima se nalazi u Siciliji.

Ambasada Italije kontaktirala je Ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela migranata sa broda Dikoti, ali se crnogorske vlasti, kako je saopšteno u srijedu, još nijesu odredile prema tom zahtjevu.

Šefica IOM-a za Crnu Goru Dušica Živković kazala je agenciji MINA da se ne postavlja pitanje da li treba ili ne da se prihvate migranti, jer Crna Gora kao ozbiljna država već prihvata migrante koji dođu i obezbjeđuje im neophodnu pomoć i podršku. 

"Pitanje je, da li ti ljudi žele da dođu u Crnu Goru i da se u njoj zadrže. Imajući u vidu da migranti ne vide Crnu Goru kao svoju krajnju destinaciju, moglo bi se ocekivati da ukoliko prihvatimo migrante iz Italije, oni odmah potraže drugi nacin da se domognu Evrope“, rekla je Živković.

Odgovarajući na pitanje koliko bi, s obzirom na kapacitete, Crna Gora mogla da prihvati broj migranata i da li država ima adekvatne uslove za njihov boravak, ona je kazala da Crna Gora svakodnevno prihvata migrante i za sada nije bilo većih problema. 

"S obzirom da su do sada migranti samo tranzitirali kroz Crnu Goru i da smo bez većih problema obezbjeđivali smjestaj za 200-250 migranta, mislim da i neki blaži porast ne bi izazvao neke probleme“, ocijenila je Živković. 

Ona je ocijenila da su crnogorske vlasti do sada imale vrlo profesionalni i humani pristup prema migrantima.

"Smatram da se to neće promijeniti“, kazala je Živković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније