Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

08. 09. 2018. 20:35 >> 20:23

ISTIČU IZ VLADE

Most na Đurđevića Tari uskoro u novom ruhu

Most na Đurđevića Tari biće temeljno rekonstruisan i za taj posao kineska vlada izdvojila je pet miliona eura. Kompletnu projektnu dokumentaciju pripremaju Kinezi, a rok za početak radova još nije preciziran.

Most na Đurđevića Tari nije samo simbol Durmitora već i Crne Gore u cjelini. Pored izuzetnog saobraćajnog, istorijskog i kulturnog značaja predstavlja i značajan turistički potencijal. Most na Đurđevića Tari svojevrsna je turistička trakcija i sigurno najposjećenija turistička destinacija na sjeveru Crne Gore. Iako je prema mišljenju stručnjaka potpuno bezbjedan zub vremena je učinio svoje što se najbolje može vidjeti na ogradi mosta gdje svakodnevno dolazi veliki broj turista iz čitavog svijeta, zato će temeljna rekonstrukcija koja mu predstoji dobro doći, a sredstva za rekonstrukciju obezbijedila je Narodna Republika Kina kroz dva Sporazuma o privredno tehničkoj saradnji.

"Tim sporazumima je definisano da će Vlada Narodne Republike Kine opredijeliti 40 miliona kineskih juana ili nešto više od 5 miliona eura", kazao je savjetnik predsjednika vlade za ekonomsku politiku, Vatroslav Belan.

Još nije precizirano kada će početi rekonstrukcija ali će to svakako biti uskoro, ističu u Vladi.

"To je interes i želja obje strane i obje stane svakodnevno i naporno rade na usaglašavanju potrebne dokumentacije i pripreme projekta", dodao je Belan.

Rekonstrukciji mosta posebno se raduju Žabljačani jer su za njega svakako najviše i vezani.

"Očekujem da zasija u punom sjaju i da dobije jedan potpuni ambijentalni i funkcionalni izgled i da to bude i dugoročno riješen bezbjednosni problem", kazao je predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević.

Kada je u pitanju bezbjednosni aspekt, posebno je značajno što projekat predviđa temeljnu rekonstrukciju.

"Stubova, lukova, platforme, ograde na osnovu Studije izvodljivosti koju će pripremiti kineska strana i Idejnog projekta i Konačnog projekta koji će na kraju biti odobren od naših nadležnih institucija", kazao je Belan.

Cilj je kažu u Vladi da se mostu udahne novi život, vrati stari sjaj i u potpunosti osigura bezbjednost. A da li će rekonstrukcija početi ove jeseni ili na proljeće, manje je kažu važno.

Krsto Čabarkapa, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније